Συνεχίζει να βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα για τους επενδυτές που είναι bullish στην Ελλάδα η JP Morgan, ενώ προβλέπει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να ακολουθεί την τρέχουσα ατζέντα πολιτικής. Ωστόσο, βλέπει κίνδυνο αστάθειας στην αγορά έως τις εκλογές και για αυτό προτιμά να τηρήσει ουδέτερη στάση μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια την τελευταία εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών έκδοσης για το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις της JP Morgan (6 δισ. ευρώ από συνολικά 8 δισ. ευρώ που αναμένει η JP Morgan συνολικά φέτος) περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά έως ότου δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανόν έως και τα μέσα ή τα τέλη του γ’ τριμήνου.

Όπως έχει επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή της η JP Morgan, παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και της μεγάλης πιθανότητας η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024. 

Ωστόσο, βραχυπροθέσμα η JP Morgan επιλέγει να παραμείνει σε ουδέτερη στάση για την Ελλάδα λόγω των κινδύνων αύξησης του πολιτικού “θορύβου” καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πάντως, η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει πως για όσους επενδυτές θέλουν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα, βρίσκει ακόμη ελκυστικά τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.

Κατά τα άλλα, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τις εκτιμήσεις τις για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 190 μ.β. σήμερα, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Κούρταλη Ελευθερία

 


 

Facebook Comments