Ανοίγει και πάλι το trade των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών η Société Générale έτσι ώστε να “εκμεταλλευτεί” ενδεχόμενη έκπληξη από την S&P την επόμενη Παρασκευή στις 21 Απριλίου, αποτελώντας τον πρώτο οίκο που θα βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Αν και θεωρεί πως πιο πιθανό σενάριο, λόγω και των εκλογών, είναι η αναβάθμιση αυτή να έρθει στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024, ωστόσο δεν θέλει να χάσει την όποια ευκαιρία προκύψει, όπως εξηγεί. Μάλιστα, όπως τονίζει, εάν δεν γίνει η έκπληξη, θα κλείσει και πάλι το trade, όπως είχε κάνει τον Φεβρουάριο. Παράλληλα συστήνει και ένα εναλλακτικό trade με στόχο τη σύγκλιση της καμπύλης Ελλάδας – Ιταλίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Société Générale, είχε προτείνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι ιταλικών ομολόγων τον Νοέμβριο του 2022 με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και τη δυναμική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η γαλλική τράπεζα έκλεισε το trade γιατί είχε πολύ καλή απόδοση και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch τον Ιανουάριο δεν εξέπληξε τις αγορές. Όπως εξηγεί, απέφυγε να επανέλθει στο trade τον Μάρτιο λόγω της αναταραχής της πιστωτικής αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB, ειδικά καθώς ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από εκείνους των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει, οι S&P και Fitch βαθμολογούν την Ελλάδα με BB+ και σταθερές προοπτικές, μία βαθμίδα από το όριο της επενδυτικής. Καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, πιστεύει ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί φέτος. Το ΔΝΤ αναθεώρησε, όπως προσθέτει, και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, αναμένοντας πλέον ότι θα υποχωρήσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Κατά την SocGen, το πιο πιθανό timing για την αναβάθμιση της Ελλάδας στο investment grade είναι το δ’ τρίμηνο του 2023 ή το α’ τρίμηνο του 2024. Αυτό θα ήταν περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης, σύμφωνα με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, η προσεχής αξιολόγησης της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε αναβάθμιση της αξιολόγησης,

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η SocGen, μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα. Όταν η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία σε investment grade το 2017, το spread των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έναντι των ισπανικών μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό συνέβη επειδή οι αγορές προέβλεπαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αναβάθμιση από άλλον οίκο και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα σύντομα για συμμετοχή στους περισσότερους διεθνείς δείκτες αναφοράς της αγοράς ομολόγων. Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια τέτοια έκπληξη αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, με το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας να διαπραγματεύεται σε εύρος -10 έως +35 μονάδων βάσης από τον Δεκέμβριο.

Τα δύο trades
Με βάση τα παραπάνω, η Société, όπως εξηγεί, αποφάσισε να ανοίξει και πάλι το trade των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, έτσι ώστε να μην χάσει την πιθανότητα μιας έκπληξης, της αναβάθμισης της αξιολόγησης από την S&P στις 21 Απριλίου. Επιπλέον, αναμένει μεγάλη προσφορά ιταλικών ομολόγων το β’ τρίμηνο, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 6 δισ. ευρώ από τον στόχο έκδοσης των 7 δισ. ευρώ για το 2023. Το τρέχον spread είναι 2 μονάδες βάσης και η γαλλική τράπεζα έχει θέσει στόχο για το trade τις -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα βγει ωστόσο, όπως επισημάνει από το trade εάν είτε η αναβάθμιση δεν πραγματοποιηθεί είτε το spread διευρυνθεί πάνω από 15 μ.β.

Εναλλακτικά, προτείνει ένα νέο trade, το “2-10 flattener στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών”– δηλαδή την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων με πώληση 2ετών, και παράλληλη πώληση των 10ετών ιταλικών ομολόγων με αγορά 2ετών λόγω της υποαπόδοσης με τα ελληνικά, καθώς αναμένει πως η ελληνική καμπύλη θα συγκλίνει με την ιταλική. Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι απίθανο να επηρεάσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, τα 2ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρό αντίκτυπο, όπως εξηγεί. Μια τέτοια κίνηση συνέβη στα πορτογαλικά ομόλογα το 2017, με το 2-10 flattener στα πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών να υποχωρεί κατά 28 μ.β μέσα σε μια εβδομάδα. Το τρέχον επίπεδο του νέου ελληνικού trade που προτείνει είναι -1 μ.β και η SocGen στοχεύει στις -40 μ.β σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης και θα βγει από το trade εάν είτε η αναβάθμιση δεν πραγματοποιηθεί είτε το trade διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β.

Κίνδυνοι: Παύση του QT στο PSPP και η προσφορά ομολόγων της Ελλάδας

Το QT μέχρι στιγμής αφορά το κλασσικό QE, το πρόγραμμα PSPP, με ρυθμό 15 δισ. ευρώ τον μήνα. Το QT στο PEPP είναι πολύ απίθανο το 2023, καθώς η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει το 2024 και η ScoGen δεν βλέπει κανένα λόγο να το ξεκινήσει νωρίτερα. Καθώς το PSPP δεν έχει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, το τρέχον QT βαρύνει τα ιταλικά ομόλογα αλλά όχι τα ελληνικά, όπως εξηγεί. Εάν τις επόμενες δύο εβδομάδες η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλάξει σημαντικά και αναμένεται παύση του QT, τότε τα 10ετή ιταλικά ομόλογα αναμένεται να υπεραποδώσουν των ελληνικών 10ετών. Αυτό το σενάριο είναι ωστόσο σχετικά απίθανο, κατά την άποψή της.

Τέλος, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου της εκδοτικής δραστηριότητας του 2023, η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα πραγματοποιήσει τρεις δημοπρασίες το β τρίμηνο του 2023. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, ακριβώς πριν από την αξιολόγηση της S&P. Εάν η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο 10ετών ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να διευρύνει το spread Ελλάδας-Ιταλίας ακριβώς πριν από την ημέρα της αξιολόγησης του οίκου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments