Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προεξοφλώντας την νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσανατολίζεται το Μάιο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας να φθάσει το 3,75% (το οποίο αποτελεί και τη βάση για τα αρκετά στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου) και αυτό των αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της έξι φορές, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία της.

Στην άνοδο των αποδόσεων συμβάλλει επίσης και η ομαλοποίηση της τραπεζικής αγοράς μετά τα σοκ που δέχθηκε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,37% , έναντι 2,47% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,10%. .

Facebook Comments