Η S&P αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, δίνοντας στη χώρα περαιτέρω ελπίδες για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του έτους, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, κάτι που είναι αρκετά αξιοσημείωτο όπως τονίζει η DZ Bank.

Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022, όπως επισημαίνει.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είχε θετική ανταπόκριση στην αγορά κρατικών ομολόγων εδώ και αρκετό καιρό, επισημαίνει η DZ Bank. Η Ελλάδα αποδεικνύει πώς οι συνεπείς μεταρρυθμίσεις και οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να ανατρέψουν την απώλεια εμπιστοσύνης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, τονίζει η γερμανική τράπεζα.

Η θετική ανταπόκριση της αγοράς στην αναβάθμιση των προοπτικών για την Ελλάδα φαίνεται και πάλι σήμερα στο spread έναντι της Ιταλίας, επισημαίνει η DZ Bank. Ενώ η Ελλάδα κινούνταν γύρω από τον μηδενισμό του spread εδώ και πολλούς μήνες, ξεπέρασε ξεκάθαρα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες. Πλέον, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι περίπου εννέα μονάδες βάσης χαμηλότερο από το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων, όπως τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζει η DZ Bank, η Ελλάδα επωφελείται και από το πολύ ευνοϊκό προφίλ του χρέους της στο τρέχον περιβάλλον των αυξανόμενων αποδόσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος επιτοκίου στο χαρτοφυλάκιο χρέους είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην περίπτωση της Ιταλίας.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments