Η Jefferies, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε την κάλυψή τους, παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπει θετικούς καταλύτες για τον κλάδο, όπως οι πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας και του τουρισμού.
Ωστόσο, όπως τονίζει, μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε τέσσερις πιθανούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, αν και με περιορισμένες επιπτώσεις, τους εξής:
Παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει βήματα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά στην πληρωμή των δόσεων των στεγαστικών δανείων και έχουν παγώσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των νοικοκυριών. Μια επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τα προγράμματα προστασίας θα είχε επιπτώσεις στον κλάδο, αν και περιορισμένες, εκτιμά η Jefferies.
Πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων: Τα στοιχεία του συνόλου του κλάδου αλλά και των τραπεζών μεμονωμένα δείχνουν ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ήδη κινούνται, αν και σε αργούς ρυθμούς, υψηλότερα, μετριάζοντας τις εκκλήσεις για πιο επιθετική μετακύλιση των αυξήσεων επιτοκίων στους καταθέτες.
Φόρος υπερ-κερδών: Έχοντας προηγουμένως γλιτώσει από αρκετούς γύρους φορολόγησης των υπερ-κερδών που στόχευαν κυρίως τις ενεργειακές εταιρείες ενόψει της ευρωπαϊκής κρίσης του κόστους διαβίωσης, ο κίνδυνος είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή να επιβάλει φόρο στα κέρδη που συνδέονται με υψηλότερα επιτόκια. Μια φθίνουσα κρίση κόστους διαβίωσης αφαιρεί την ανάγκη για μεγάλα προγράμματα στήριξης που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση με τη μορφή απροσδόκητων φόρων. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως καθυστέρηση της εκκαθάρισης των τραπεζών μετά την κρίση, που θεωρείται ευρέως ως απαίτηση για την Ελλάδα να επιστρέψει στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Προστασία κατοικίας: Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αγορά στεγαστικών δανείων στράφηκαν περισσότερο στα “ξένα funds” που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και διεκδικούν τις απαιτήσεις τους μέσω των servicers, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων. Τα μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της ικανότητας των servicers να εισπράττουν χρέη θα επηρεάσουν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις senior δόσεις των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων τα οποία είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, καταλήγει η Jefferies.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments