Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC και παρουσιάζονται τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η ΝΔ ανακάμπτει δημοσκοπικά και ανοίγει στο 6,3% τη ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη “βουτιά” του Μαρτίου (3,6% ), όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η διαφορά ήταν στο 5% και το Φεβρουάριο στο 6,7%.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, δεν ξέρω/ δεν απαντώ), συρρικνώνεται στο 8,7%, από το 15,3% το Μάρτιο, και επιστρέφει ενισχύoντας κυρίως το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% (από το 31,2% της δημοσκόπησης του Απριλίου) έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,2%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8% (από 9,2%), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3% (από 6,7%), η Ελληνική Λύση στο 3,8% (από 4%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη, οι Έλληνες για την Πατρίδα, με ποσοστό 3% (από 2%) φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9% (από 1,7%).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται στο 8,7% από το 10,5% της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα.

Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει στο 6,3% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες
δημοσκοπηση
Σχεδόν σίγουρη η αυτοδυναμία της ΝΔ τη δεύτερη Κυριακή

Στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών, εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος “ανεβαίνει” στις εφτά μονάδες.

Ειδικότερα, η ΝΔ στις επαναληπτικές κάλπες είναι στο 35,2 (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,1% (από το 26%). Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα πάντως με αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το 48% είναι μεγαλύτερο ποσοστό από το 32,3% της πρόθεσης ψήφου που λαμβάνει η ΝΔ, κάτι που υποδεικνύει ότι την αυτοδυναμία δεν την προτιμούν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.

δημοσκοπηση
δημοσκοπηση

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Μητσοτάκης 43,1%

Κουτσούμπας 29,2% (από 29,6%)

Τσίπρας 31,7% (από 29,1%)

Βαρουφάκης 23,1% (από 24,5%)

Ανδρουλάκης 21% (από 17,5%)

Βελόπουλος 7,2% (από 10,2%)

Πηγή: thetoc.gr

Facebook Comments