Οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων στήριξης θα γίνουν μόνο εφόσον η επόμενη ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και λάβει θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM επαναβεβαίωσε εμμέσως πως οι εταίροι δεν πρόκειται να δεχτούν «κούρεμα» των δανείων στήριξης που έχουν δώσει στη χώρα μας, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να εστιάσουν στην περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων, σε περίοδο χάριτος για τους τόκους και σε μεταφορά των κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η αναλογία χρέους-ΑΕΠ, αλλά εάν καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις Ελλάδας, θέση που είχε εκφράσει πριν από λίγες μέρες και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε δε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχουν ήδη ληφθεί, με χαμηλά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια ωρίμασης, αποτελούν ήδη σημαντική βοήθεια για τη χώρα μας και εξασφαλίζουν μικρότερες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνδράμει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, και συνεπώς ο ESM δεν θα χρειαστεί να επωμιστεί το σύνολο των 86 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια στήριξης.

Με δεδομένο ότι ΔΝΤ έχει θέσει πως προϋποθέσεις για χρηματοδοτική συνεισφορά στο τρίτο πρόγραμμα την ελάφρυνση του χρέους και την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ ουσιαστικά σημαίνουν πως οι αποφάσεις του Ταμείου δεν αποκλείεται να ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση.
 

Facebook Comments