Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου, σημειώνει σε συνοπτικό σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στη χώρα η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023 θα δώσουν την τελική ώθηση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ωστόσο δείχνουν ότι είναι απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπληρώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Δύο επιλογές είναι επομένως πιο πιθανές: είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που βρίσκεται επί του παρόντος τρίτο σε δημοσκοπική δυναμική, θα σχηματιστεί μετά τις 21 Μαΐου, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου με τη χρήση του νέου εκλογικού συστήματος που δίνει έδρες μπόνους στο εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα. Η ΝΔ πιθανόν να έχει κίνητρο να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο για την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας ή, τουλάχιστον, περισσότερης ισχύος της στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

Τον Απρίλιο, η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής δυναμικής, της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το πρωτογενές ισοζύγιο θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα δυσμενή μας σενάρια με σοκ ανάπτυξης 1% και μεγαλύτερα spread κατά 100 μονάδες παράγουν μόνον μικρές αποκλίσεις από αυτήν την πορεία.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αυτή η στήριξη παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στο επίπεδο του ΑΕΠ προ χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, με το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 να παραμένει 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε αυτά να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, καταλήγει το σχόλιο της αμερικανικής τράπεζας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments