Το τρένο έχει ήδη αρχίσει να χάνεται – Tι φοβούνται οι τραπεζίτες
Το τρένο έχει ήδη αρχίσει να χάνεται - Tι φοβούνται οι τραπεζίτες
Το τρένο έχει ήδη αρχίσει να χάνεται - Tι φοβούνται οι τραπεζίτες
Η όποια κυβέρνηση προκύψει μπαίνει με το «καλημέρα» στα βαθιά αφού μέσα σε δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει να… δώσει λόγο στο Eurogroup το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο λοιπόν, πρέπει να έχει στα χέρια της το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, να έχει συγγράψει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να έχει ολοκληρώσει τα prior actions για την εκταμίευση των δύο υπο-δόσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, να έχει εφαρμόσει πληθώρα δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν και το καυτό θέμα του ασφαλιστικού, έτσι ώστε να πάρει μπρος η πρώτη αξιολόγηση η οποία είναι η μόνη που θα ανοίξει την πόρτα για την συζήτηση για το χρέος και συνεπώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Φυσικά θα πρέπει να έχουν γίνει όλα τα βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυστηρά πριν το τέλος του 2015.
Η πολιτική αστάθεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αβεβαιότητα, βάζουν βαθιές λακκούβες και σοβαρές τρικλοποδιές στον δρόμο προς την ολοκλήρωση αυτής της ανακεφαλαιοποίησης, γεγονός που κρατά τους τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα την στιγμή που μάλιστα υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η ανακεφαλαιοποίηση που έχει δρομολογηθεί είναι αρκετή, αφού ακόμη δεν έχουν καταγράφει τα ακριβή νούμερα των επισφαλών δάνειων.
Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται να είχαν έκθεση μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέτοιου είδους επισφαλή δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2015 μόνο, περίπου 40,8% του συνόλου των δανείων.
Οι έξι μήνες… μάχης με τους πιστωτές οδήγησαν σε εκροές 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις, καταλήγοντας στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls. Αυτό οδήγησε και σε ακόμη μεγαλύτερη στάση πληρωμών από τους δανειολήπτες, γεγονός που ανάβει το φιτίλι στην ήδη έτοιμη-να-εκραγεί βόμβα των κόκκινων δανείων.
Οι εκλογές κινδυνεύουν να… πάνε πίσω όλα όσα σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση. Μεγάλο ερωτηματικό είναι πλέον το εάν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα stress tests για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε τράπεζας και μετά να αποφασιστούν οι όροι για τις αυξήσεις. Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές, οι οποίοι φυσικά έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα.
Αν τα prior actions δεν εφαρμοστούν έγκαιρα τότε τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης από τον ESM που προορίζεται για την γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αν δεν «προλάβουν» το χρονοδιάγραμμα, η συνέχεια είναι γνωστή: Από 1/1/2016 το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης πέφτει στους ώμους των καταθετών καθώς εφαρμόζεται πλέον η οδηγίας EBRD για το bail in.
Μπορεί μέχρι τώρα ο (πραγματικά) σούπερ Μάριο να ήταν αυτός που επέμενε να μην υπάρξει κούρεμα των μη εγγυημένων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες (και ιδιαίτερα στο κρίσιμο Eurogroup της 14ης Αυγούστου, όπου οι φωνές υπέρ μίας τέτοιας κίνησης ήταν εκκωφαντικές), ωστόσο δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα όταν το ρολόι της 31ης Δεκεμβρίου δείξει…12 τα μεσάνυχτα.
Ποια (σοβαρή) κυβέρνηση θα θελήσει να παίξει με τις καταθέσεις των πολιτών και να γράψει στο βιογραφικό της μία τέτοια ζημία;
Facebook Comments