Αφιερωμένη στο έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες, του Βρετανού Τόνι Κραγκ, είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται, σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, και η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Νοέμβριου. 

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 γλυπτά από ατσάλι, χαλκό, ξύλο, πέτρα και πλαστικό σε μια αφαιρετική αντίληψη της μορφής, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από το 1992 έως σήμερα.

«Χρησιμοποιώ υλικά όπως ξύλο, πέτρα, και αυτά τα υλικά προσπαθώ να τα μεταφράσω σε μια οργανική γλώσσα. Με ενδιαφέρει το υλικό, αυτό μου δίνει την αφορμή για την φόρμα και μέσα από αυτό δημιουργώ μια δική μου γλώσσα. Με ενδιαφέρει σε τι επίπεδο, η φόρμα μπορεί να μας προκαλέσεις συναισθηματική αντίδραση» είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δουλειάς του ο Τόνι Κραγκ.

Ο Τ. Κραγκ αυτοπροσδιορίζεται ως υλιστής, καθώς επιχειρεί διαρκώς να ανανεώνει και να διευρύνει τα υλικά της τέχνης του. Χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά και υιοθετώντας τεχνικές όπως η συσσώρευση, η στοίβαξη ή η στρωματική διαβάθμιση αντικειμένων, προσδίδει στα πράγματα μια νέα, αναπάντεχη ερμηνεία. 

Εν προκειμένω, χρησιμοποιεί κυρίως το ατσάλι, το χαλκό και το ξύλο, σε διατάξεις που παραπέμπουν σε γεωλογικές διαστρωματώσεις. Τα τελευταία χρόνια, στο έργο του υπάρχουν κεφάλια και πρόσωπα ως κατευθυντήριες δυνάμεις. Η κυκλοτερή κίνηση διαγράφει το ρυθμό των γλυπτών.

Ο Άγγελος Δεληβοριάς μιλώντας για τον καλλιτέχνη και το έργο του είπε: «Δεν θα σας πω, πώς εγώ βλέπω την καλλιτεχνική του δημιουργία, διότι προσφέρεται σε μια πληθώρα προσωπικών αναγνώσεων, αυτό το οποίο μας αφηγείται. Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι αντιμετωπίζει το υλικό στοιχείο της δουλειά του μεμια εκπληκτική τρυφερότητα. Αυτό φαίνεται στη φόρμα και στους συνδυασμούς της φόρμας με τους οποίους εκφράζεται, βρίσκοντας την συνισταμένη μιας μεγάλης γκάμας από διακριτά υλικά, πέτρα, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο. Υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο το οποίο δύσκολα μπορεί να μεταγλωττιστεί, είναι το αν σε αγγίζουν απευθείας αυτά τα πράγματα ή όχι. Τα έργα το Τόνι Κραγκ το επιτυγχάνουν αυτό».

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Τόνι Κραγκ γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1949 και ζει στο Βούπερταλ από το 1977. Φοίτησε αρχικά στο Gloucestershire College of Art and Design, προτού μεταπηδήσει στο Royal College of Art του Λονδίνου το 1973. Από τη δεκαετία του 80, το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις συμπεριλαμβανομένων των documenta 7 και 8 στο Κάσελ (1982 και 1987) και των Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1983) και της Βενετίας, το 1980, το 1988, το 1993 και το 1997. Το 1988 του απονεμήθηκε το Turner Prize και το 1992 αναγορεύτηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών. Από το 1979 δίδαξε στην Ακαδημία Τέχνης του Ντύσελντορφ, όπου εξελέγη καθηγητής το 1988, και το 2001 διορίστηκε καθηγητής Γλυπτικής στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου. Από το 1994 είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών του Λονδίνου και από το 2002 μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου.

Τον ίδιο χρόνο, χρίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 2007, ο Τόνι Κραγκ απέσπασε την πιο εξέχουσα, ίσως, καλλιτεχνική διάκριση παγκοσμίως, το Praemium Imperiale. Το 2009 διαδέχτηκε τον Μάρκους Λούπερτζ (Markus Lüpertz) ως πρύτανης της Ακαδημίας Τέχνης του Ντύσελντορφ.
 

Facebook Comments