Ποσοστό παραβατικότητας 20% προέκυψε από τους ελέγχους του συνόλου του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 4.135 έλεγχοι σε 4.118 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 837 από αυτές.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έγιναν 32.702 έλεγχοι σε 31.510 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 19.604 παραβάσεις στις 6.245 (ποσοστό παραβατικότητας 19,1%).

Αναλυτικότερα, από τις ΔΟΥ της χώρας, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 2.550 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 2.873 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 357. Οι έλεγχοι κάλυψαν κατά 51% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 32% εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το 91% αφορούσαν τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων.

Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιήθηκαν 340 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν σε 91 επιχειρήσεις συνολικά 273 παραβάσεις. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργήθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όλης της επικράτειας. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ ο κύριος όγκος των ελεγχθεισών επιχειρήσεων, σε ποσοστό περίπου 75%, δραστηριοποιείται στην εστίαση και στον τουρισμό.

Από το ΣΔΟΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 1.245 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 775 υπάλληλοι του Σώματος.

Διαπιστώθηκαν σε 389 επιχειρήσεις 1.526 συνολικά παραβάσεις. Επίσης, κατασχέθηκε μια αδήλωτη φορολογική ταμειακή μηχανή.

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

– Σε έλεγχο που διενήργησαν, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα του νομού Πιερίας, διαπιστώθηκε, μετά από αντιπαραβολή του κατασχεθέντος ανεπίσημου βιβλίου κίνησης πελατών με τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για χρονική περίοδο 104 ημερών σε 1.270 διανυκτερεύσεις, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 350–400 παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

– Σε έλεγχο που διενήργησαν, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε υπαίθρια εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν διακριτικής παρακολούθησης στο χώρο της εκδήλωσης, στον οποίο υπήρχαν τρεις φορολογικές ταμειακές μηχανές (ΦΤΜ) που δεν εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία, διαπίστωσαν τη μη έκδοση αποδείξεων σε 350 περιπτώσεις πελατών.

Facebook Comments