Η Société Générale, εκτιμά πως καθώς η Ν.Δ νίκησε κάθε δημοσκόπηση, πλέον αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αποκτήσει αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο.

Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα. Αν και μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να ακολουθεί στα τέλη του μήνα, ωστόσο μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά όχι επειδή κάποιο πολιτικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πολλοί δεν περίμεναν ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών θα ήταν τόσο αποφασιστικός, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν μόλις 3-8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, απέδειξαν ότι η ΝΔ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%.

Στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να υιοθετηθεί ένα ημιαναλογικό σύστημα, στο οποίο το μεγαλύτερο κόμμα με πάνω από το 25% των ψήφων θα κερδίσει 20 επιπλέον έδρες και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5 εκατοστιαίες μονάδες ψήφων άνω του 25%, και έως το 40%. Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν ανά αναλογία ψήφων.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες η Ν.Δ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει η SocGen.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023 φαίνεται πολύ πιθανή

Η γαλλική τράπεζα έχει επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις της γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της βαθμολογία investment grade ήδη από τον Οκτώβριο.

Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της Covid.

Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μακροπρόθεσμες λήξεις, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, τονίζει η SocGen.

Όπως επισημαίνει, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει γρήγορα την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να την αξιολογούν πλέον στο BB+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, εάν οδηγηθεί σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του NGEU, η πτωτική τάση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί.

Γι’ αυτό η έκπληξη στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου πυροδότησε το τόσο χαρμόσυνο κλίμα στις αγορές.

Κατά την ίδια, μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να ακολουθεί στα τέλη του μήνα, ωστόσο πιστεύει ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον. 

Κούρταλη Ελευθερία


 

Facebook Comments