Αποφασισμένος να σταματήσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερο μοίρασμα του κόστους ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ευρώ είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», με το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ λύσεων που θα επιβαρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές τόσο στην περίπτωση των τραπεζών όσο και για το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών ενόψει των συνεδριάσεων του ECOFIN και του Eurogoup, το Βερολίνο προτείνει τη δημιουργία μιας «διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους», μέσω της οποία το βάρος θα κατευθύνεται στους ομολογιούχους.

Η γερμανική πρόταση θα υποχρεώνει τους κατόχους χρέους να δεχτούν αυτόματη επιμήκυνση των τίτλων που κατέχουν όποτε το κράτος-μέλος ζητά τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για ιδέα την οποία είχε αναφέρει για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Το γερμανικό έγγραφο φέρεται επίσης να προτείνει την τροποποίηση των όρων που διέπουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ώστε να είναι πιο εύκολο οι επενδυτές να υποχρεωθούν να δεχτούν αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν.

Πέρα από το ζήτημα του χρέους, στον απόηχο των επίπονων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία πρότειναν μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, με αιχμή τη σύσταση ενός κοινού ταμείου για την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων.

Στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο επιμένει πως το βάρος για την προστασία των καταθέσεων μιας προβληματικής τράπεζας δεν θα πρέπει να πέφτει σε ένα κοινό εγγυητικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, αλλά στους μετόχους.

«Το να αρχίσουμε τώρα μια συζήτηση για περαιτέρω αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών ρίσκων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης […] είναι απαράδεκτο», αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο, σε μια ξεκάθαρη απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δήλωσε αποφασισμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι FT, στις συνεδριάσεις του ECOFIN και του Eurogroup την Παρασκευή και το Σάββατο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει ότι είναι λάθος να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μοίρασμα της ευθύνης προτού επέλθει μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές χρέους.

Facebook Comments