Το προβάδισμα της ΝΔ στους ανέργους ψηφοφόρους με 33,4% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα exit polls, προκάλεσε έκπληξη και εντύπωση στους πολίτες.
Τα ποσοστά ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η ανεργία που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κυβέρνηση της ΝΔ ανερχόταν στο 17,4%. Στα τέλη του 2022 και πέντε μήνες προ των εκλογών το ποσοστό της ανεργίας είχε υποχωρήσει στο 11,8%, μία πτώση κατά παραπάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στο 2ο τρίμηνο του 2019 ήταν 0,7%, έναντι 0,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Η καμπύλη Beveridge δείχνει την σχέση μεταξύ του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας. Η σχέση αυτή είναι αρνητική σε ποσοστά ανεργίας μέχρι 20%, όπως βλέπουμε, καθώς σε περιόδους μείωσης της ανεργίας η ζήτηση για εργαζομένους από τις επιχειρήσεις (ζήτηση εργασίας) είναι μεγαλύτερη από την προσφορά εργασίας από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις εργασίας να αυξάνονται.
Τα είδη ανεργίας
Στο σημείο τομής της καμπύλης Beveridge με την γραμμή των 45ο αντιστοιχεί το φυσικό ποσοστό ανεργίας, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας που αναπόφευκτα και φυσιολογικά υπάρχει σε μία οικονομία και επικρατεί όταν η αγορά εργασίας είναι σε ισορροπία δηλαδή η ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις και το κράτος είναι ίσο με την προσφορά εργασίας από τους εργαζομένους.
Το φυσικό ποσοστό ανεργίας ήταν 11,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αντίστοιχα 13% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Το φυσικό ποσοστό ανεργίας προκύπτει από το άθροισμα του ποσοστού της διαρθρωτικής ανεργίας και του ποσοστού της ανεργίας τριβής, διότι αναπόφευκτα μέσα σε μία οικονομία υπάρχουν δύο είδη ανεργίας : η διαρθρωτική ανεργία και η ανεργία τριβής.
Η διαρθρωτική ανεργία περιλαμβάνει την ανεργία λόγω της διάρθρωσης/δομής της οικονομίας και των αλλαγών σε αυτή. Αυτό το είδος ανεργίας είναι μακροχρόνια ανεργία. Περιλαμβάνει τα άτομα που μένουν άνεργα λόγω απαξίωσης κάποιων επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχει προσφορά εργασίας χωρίς να υπάρχει ζήτηση, λόγω τεχνολογικής προόδου και εντάσεως κεφαλαίου με μηχανοποίηση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και το κράτος να ζητούν λιγότερους εργαζομένους, λόγω έλλειψης ικανοτήτων και γνώσεων των εργαζομένων για ορισμένες θέσεις εργασίας, λόγω έλλειψης κινητικότητας των εργαζομένων από το ένα επάγγελμα στο άλλο.
Η ανεργία τριβής περιλαμβάνει την ανεργία λόγω έλλειψης πληροφόρησης των μη απασχολούμενων για ύπαρξη ευκαιριών απασχόλησης, λόγω μείωσης της προσφοράς εργασίας από τα άτομα που διακόπτουν την απασχόλησή τους για να βρουν καλύτερη θέση εργασίας, ή μετακινούνται από τη μία θέση εργασίας στην άλλη, λόγω μείωσης της προσφοράς εργασίας από τα άτομα λόγω εποχικότητας ή απασχόλησης κατά διαστήματα (πχ. γεωργών ή τουριστικών επαγγελμάτων τους χειμερινούς μήνες). Το είδος αυτής της ανεργίας είναι βραχυχρόνια και συνήθως είναι 2%-3%.
Όταν το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το φυσικό ποσοστό ανεργίας τότε αυτό οφείλεται στην κυκλική ανεργία. Η ανεργία αυτή δεν υπάρχει φυσιολογικά και αναπόφευκτα σε μία οικονομία, αλλά οφείλεται στην ανεπαρκή ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μειώνουν τη ζήτηση εργαζομένων. Συναντάται σε μεγάλα ποσοστά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, δηλαδή πτώσης των εισοδημάτων και της παραγωγής.
Τα είδη ανεργίας επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η διαρθρωτική ανεργία, που αποτελεί μία επίμονη ανεργία και μακροχρόνια ανεργία, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υποχώρησε σημαντικά από το 11,3% στο 7,7% , ενώ η ανεργία τριβής σημείωσε μικρή άνοδο από 1,75% σε 3,75% (λόγω βραχυχρόνιας μετακίνησης από τη μία θέση εργασίας στην άλλη για λόγους υψηλότερου μισθού και αύξησης της εποχικής απασχόλησης και λόγω της υψηλής ζήτησης κυρίως στον τουρισμό).
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υποχώρησε η κυκλική ανεργία από 4,35% σε μόλις 0,35%. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του Χ. Σταϊκούρα, με αύξηση των δημοσίων δαπανών και μείωση των φόρων, τόνωσε την εγχώρια ζήτηση και τη συνολική ζήτηση με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα την άνοδο της ζήτησης των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεων οι οποίες αύξησαν τη ζήτηση εργασίας.
Οι υψηλότεροι μισθοί θα προκαλέσουν μείωση της ανεργίας κάτω από 9%
Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοδο του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ θα οδηγήσει σε πτώση της ανεργίας κάτω από 9%.
Ένας πραγματικός μισθός, δηλαδή ο μισθός λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των τιμών των αγαθών στην οικονομία , της τάξεως των 1.500 ευρώ θα προκαλέσει πτώση της ανεργίας παραπάνω από 3,5 μονάδες. Η αύξηση του μέσου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης με αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ζήτησης, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η κυκλική ανεργία αλλά και σε άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων λόγω αποταμίευσης που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Επίσης η μείωση της ανεργίας οφείλεται στη θεωρία του αποτελεσματικού μισθού, αφού ο υψηλότερος μισθός αυξάνει την παραγωγικότητα εργασίας με αποτέλεσμα άνοδο της παραγωγής και πτώση της ανεργίας, σύμφωνα με το νόμο του Okun.
Facebook Comments