Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας υποβάθμισης για το ελληνική χρηματιστήριο, γράφτηκε τις πρωϊνές ώρες καθώς το Χ.Α. υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των advanced emerging αγορών (“προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών”)από το Μάρτιο του 2016. Στην υποβάθμιση προχώρησε ο οίκος FTSE, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της αγοράς, της επιβολής capital controls και της οκονομικής αστάθειας που επικρατεί.

Ηταν αναμενόμενο ότι μετά από ένα μήνα περίπου όπου στο Χ.Α. είχε μπει «λουκέτο» αλλά και των τραπεζικών περιορισμών που εμποδίζουν τις συναλλαγές στην αγορά, να ερχόταν και η υποβάθμιση. Βασικός στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στην άρση των περιορισμών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μόνον ετσι θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο αλλά και να τοποθετηθούν ξανά οι Ελληνες. Αλλωστε, με τόσο αναιμικούς τζίρους, που κάποιες ημέρες δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ. δεν μπορεί να λειτουργήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών βρίσκονται οι αγορές της Βραζιλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Μαλαισίας, του Μεξικό, της Πολωνίας, της Νότιας Αφρικής, της Ταιβάν, της Ταϊλάνδης και της Τουρκίας.
 

 

Facebook Comments