Όποιος παρακολουθεί στενά τις ελληνικές εκλογές έχει πιθανώς ακούσει την Αριστερά να κατηγορεί την Δεξιά για το οικονομικό χάλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα, σημειώνει το Forbes σε νέο του άρθρο.

Ρωτήστε τους αριστερούς πολιτικούς:«Ποιος κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες έξι δεκαετίες;», «Εμείς δεν το κάναμε. Η Δεξιά το έκανε», θα πουν.

Λάθος, σχολιάζει το Forbes.

Η Δεξιά και η Αριστερά κυβερνούσε τη χώρα από κοινού, όπως τονίζει. Η Δεξιά είχε την εξουσία και η Αριστερά ήταν η κυβέρνηση στους δρόμους.

Όποιος νομίζει ότι η Αριστερή ιδεολογία νικήθηκε στην Ελλάδα το 1949 ή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι δεκαετιών, η Ελλάδα κυβερνήθηκε από τη Δεξιά ή από τα κεντρώα κόμματα, η Αριστερά (συνασπισμοί συνδικάτων και μικρότερων κομμάτων), ήταν αυτή που κυριαρχούσε στους δρόμους. Πολύ απλά, οι πολιτικές της δεξιάς είχαν την εξουσία, οι πολιτικές της Αριστεράς είχαν την δύναμη.

Από την μία πλευρά, η Αριστερά απαιτούσε όλα τα είδη των δικαιωμάτων, γενναιόδωρους μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προώθησε κανόνες και κανονισμούς προστατεύοντας καλά εδραιωμένα συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά, η Δεξιά παραδόθηκε.

Έτσι η ελληνική οικονομία μετατράπηκε σε μια συλλογή από φέουδα, συσσωρεύοντας δισεκατομμύρια χρέους.

Μερικές φορές, αυτή η λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών έκλινε προς τα δεξιά, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να κυριαρχήσει στους δρόμους ( πχ. την περίοδο 1967-1973).

Σε άλλες περιπτώσεις, το ισοζύγιο έκλινε προς τα αριστερά, (όπως το 1981-2008) μέχρι που ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι εκλογές 20ης Σεπτέμβρη θα καθορίσουν την κατεύθυνση προς την οποία η ισορροπία θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά, καταλήγει το Forbes.

Facebook Comments