Μία δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τις DBRS, S&P και Fitch το τρέχον έτος, εκτιμά η JP Morgan.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η JP Morgan, οι γενικές εκλογές της 21ης Μαΐου προκάλεσαν μια μεγάλη έκπληξη σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη. Ωστόσο, δεδομένου του καθαρά αναλογικού μηχανισμού αυτών των εκλογών, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει σε έδρες. Ως αποτέλεσμα, ζήτησε τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα βασιστούν σε έναν νέο εκλογικό νόμο. Όπως επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. θα είναι σε θέση να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη θητεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία συνασπισμού. Κατά την άποψη της JPM, μια δεύτερη θητεία της Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει να αναμένει παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, υπό το σενάριο μίας δεύτερης θητείας της Ν.Δ. η JP Morgan βλέπει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι DBRS, Fitch και S&P, όπως επισημαίνει αξιολογούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade.

Η Fitch θα είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει τη χώρα στις 27 Ιανουαρίου 2023 από BB σε BB+ και η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει χαμηλή πιθανότητα να την αναβαθμίσει σε BBB- στις 9 Ιουνίου, καθώς πιστεύει ότι θα προτιμήσει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική ατζέντα πριν προβεί σε μία τέτοια κίνηση. Επομένως, η JPM βλέπει μεγάλη πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments