«Βουλιάζουν» τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ – Τι αλλάζει γεωπολιτικά;
«Βουλιάζουν» τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ – Τι αλλάζει γεωπολιτικά;
«Βουλιάζουν» τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ – Τι αλλάζει γεωπολιτικά;
Σε κάθε περίπτωση, το να εστιάσουμε σε κάποιον από τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάποιος γνωρίζει ολόκληρη την αλήθεια πίσω από την πτώση αυτή αλλά και την επίμονη άρνηση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής.
Ας ξεκινήσουμε την απαρρίθμηση μερικών στοιχείων τα οποία έχουν προβληθεί ως πιθανές αιτίες της πτώσης των τιμών αλλά και της παραμονής τους σε αυτά τα επίπεδα. Όπως έχετε ήδη παρατηρήσει, επιμένουμε στη χρήση της φράσης «επίμονη παραμονή σε χαμηλά επίπεδα» καθώς θεωρούμε ότι είναι η λέξη-κλειδί.
Παρακάτω είναι οι βασικότεροι λόγοι της κατάστασης που παρατηρούμε στο πετρέλαιο.
– Μείωση της ζήτησης από την Κίνα λόγω εκτιμήσεων για οικονομική επιβράδυνση.
– Σημαντική υπερ-προσφορά πετρελαίου σε σχέση με την ημερήσια ζήτηση.
– Ακραίος ανταγωνισμός μεταξύ shalegasκαι ΟΠΕΚ.
Θα επιχειρήσουμε να δούμε λίγο πιο βαθιά τις εξελίξεις, μέσα από τη χρήση κάποιων γραφημάτων που θεωρούμε ότι έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα γιατί δείχνουν με τον πιο απλό τρόπο ότι το gapτης πραγματικότητας με αυτό των στοιχείων, πιθανότατα υποκρύπτει σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την πτώση των τιμών.
Η Κίνα εξακολουθεί να αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς εδώ και δεκαετίες επιδέδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματά της σε αργό πετρέλαιο. Ο «αγώνας» αυτός έχει συγκεκριμένο ρυθμό τα τελευταία χρόνια και σπάνια τα «πάνω-κάτω» προκαλούν πτώση της τάξης του 50%. Το παρακάτω γράφημα είναι απολύτως κατατοπιστικό καθώς δείχνει ότι σε ετήσια κλίμακα από τον Αύγουστο του 2014, μόλις ένας μήνας είχε αρνητική εξέλιξη στις εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα. Ούτε καν ο μέσος όρος τριών μηνών δεν είναι πτωτικός.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία, η Αμερική καταγράφει σημαντικότατους ρυθμούς ανάπτυξης που σημαίνει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αυξημένη. Πράγματι, τα στοιχεία της EIA, επιβεβαιώνουν την αυξημένη ζήτηση για μαύρο χρυσό από την Αμερική.
Το παρακάτω γράφημα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό gapμεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό στοιχείο. Ότι όλα αυτά τα τρίμηνα από το 2014 μέχρι και σήμερα, υπάρχει σταθερή αύξηση της ζήτησης. Αυτό το gapπου έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, αρκεί για μια πτώση πάνω από 50%;
Για εμάς στο ForexReport.gr πέρα από όλα αυτά που σίγουρα έχουν βάση και επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές, το πετρέλαιο πάντοτε είχε ένα πολύ μεγαλύτερο κριτήριο με βάση το οποίο διαμορφώνονταν οι τιμές. Το γεωπολιτικό. Στην πιο απλή του μορφή, γεωπολιτικό είναι και το κίνητρο του ΟΠΕΚ να ανταγωνιστεί ακραία τις εταιρίες shalegas. Βέβαια υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: έχεις το θάρρος να οδηγήσεις ένα κρίσιμο αμερικανικό κλάδο σε αργό θάνατο;
Ας δούμε λίγο τις εξελίξεις από το 2014 μέχρι και σήμερα. Σχεδόν πάντοτε, οι γεωπολιτικές εντάσεις ανεβάζουν το πετρέλαιο. Το 2014 με τα όσα σοβαρά συνέβησαν σε Ρωσία-Ουκρανία, οι τιμές κατέρρευσαν 50%. Η Ρωσία δέχθηκε βαρύτατο οικονομικό πλήγμα το οποίο όπως αποδείχθηκε περιόρισε την επιθετικότητά της στην περιοχή. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ως γνωστόν σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεις το χρέος σου.
Πτώση των τιμών του πετρελαίου και χρέος με ρήτρα δολαρίου το οποίο ανεβαίνει ασταμάτητα από το 2014, σημαίνει συνεχιζόμενη απειλή χρεοκοπίας για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και άλλες εντός του καρτέλ που δεν είναι πανίσχυρες οικονομικά.
Και τέλος, ακόμα και οι ισχυρές χώρες του καρτέλ, νοιώθουν την οικονομική πίεση των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, τα έσοδα του καρτέλ για το 2014, έπεσαμ κάτω από το $1 τρισ. (993,3 δισ.) για πρώτη φορά από το 2010. Ο τρεχούμενος λογαριασμός τους βρέθηκε 35% χαμηλότερα και δεδομένων των συνθηκών και το 2015 αναμένεται να είναι μια ακόμα χρονιά με έσοδα λιγότερα από $1 τρισ.
Με το κόστος προϋπολογισμού να είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με μια πενταετία πριν, οι χώρες του Αραβικού Κόλπου κινδυνεύουν με εσωτερική αναταραχή σε περίπτωση που υπάρξει ματαίωση των κοινωνικών παραχών και άλλων projects. Που σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να αρχίσουν να «ροκανίζουν» τα τεράστια αποθεμάτικά τους, πράγμα αδιανόητο για τις χώρες αυτές είτε να αυξήσουν το δανεισμό τους. Ο οποίος και πάλι είναι σε ρήτρα δολαρίου. Άρα οι σχέσεις με την Αμερική γίνονται ακόμα πιο στενές ίσως με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, το πετρέλαιο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο έχει τις υπερβολές του προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής θα πρέπει να σταθμίσει τα συν και τα πλην όλων αυτών των εξελίξεων αλλά και των παρόντων επιπέδων τιμών.
Facebook Comments