«Μετά από μερικές αναταράξεις τώρα αυξάνονται οι ενδείξεις ανάκαμψης των τιμών των ακινήτων στα πλαίσια της ευρωζώνης […] Ωστόσο αυτή η άνοδος ενδέχεται να είναι μικρότερη από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης», σημειώνεται στην έκθεση.

Oι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν αύξηση 1,1% στο σύνολο της ευρωζώνης στα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με πέρυσι. 

Την μεγαλύτερη άνοδο με διαφορά, γράφουν οι Financial Times, παρουσίασε η Ιρλανδία με τις τιμές να εκτοξεύονται στο +16,8%. Γερμανία και Αυστρία «είδαν» τις αγορές ακινήτων τους να παραμένουν μάλλον σταθερές κατά την διάρκεια της κρίσης και τώρα να κερδίζουν περαιτέρω με αυξήσεις τιμών κατά 5% και 3,6% αντίστοιχα.

Βελτιωμένη εικόνα και για την αγορά real estate της Ισπανίας με ένα ποσοστό 4% κατά Μ.Ο. στο β’ τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας την ταχύτερη αύξηση της 7ετίας, από την έναρξη δηλαδή της κρίσης.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει μουδιασμένη στην Ελλάδα, όπου οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, κάτι που ισχύει επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία.

Συνολικά πάντως, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η άνοδος στις τιμές ακινήτων της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της βελτίωσης των δεικτών στην αγορά εργασίας, συνθήκες οι οποίες διευκολύνουν τους αγοραστές να αναλάβουν υποθήκες.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές αρκετών κρατών – μελών ήδη ανησυχούν για τυχόν μετεξέλιξη της κατάστασης σε μία θεαματική άνθιση του real estate αντίστοιχη με εκείνη που οδήγησε τελικά στην οικονομική κρίση.  Ιρλανδία, Ολλανδία και Εσθονία έχουν ήδη επιβάλει όρια στις δανειοδοτήσεις για αγορά ακινήτων προκειμένου να εμποδίσουν τους επίδοξους αγοραστές από το να ξεφύγουν από τις δυνατότητές τους. Το Βέλγιο από πλευράς του αύξησε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που παραχωρούν δάνεια αγοράς κατοικίας προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους.
 

Facebook Comments