Αν και η ελληνική κρίση ταρακούνησε την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, μια εκδίωξη της Αθήνας από το ευρώ δεν «ήταν ποτέ πραγματική», διότι δεν θα ήταν νόμιμη και η Ευρώπη πρέπει να απαλείψει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.

Η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δεσμευθεί στη συμφωνία διάσωσης της χώρας και αν το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία, η χαλάρωση των capital controls μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.

«Το στάδιο έχει οριστεί για τη σταδιακή κατάργηση των capital controls», είπε ο Κονστάντσιο. προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν, όπως συνέβη και με την Κύπρο».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να το βλέπει κανείς με απλές αναλογίες και εκτιμά ότι οι απόψεις σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα συγκλίνουν όταν το ζήτημα της βιωσιμότητάς του τεθεί προς συζήτηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Το κούρεμα δεν έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη – μέλη και ευελπιστώ ότι δεν θα είναι αναγκαίο από την άποψη των αριθμών», υπογράμμισε ο Κονστάντσιο προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερο κανείς αναλύει τους αριθμούς, τόσο περισσό

Facebook Comments