Η ιδέα ήταν πολύ έξυπνη και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε την έμπνευση για να μεγαλουργήσουμε!

Ο Δήμος Πειραιά και η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τη γνωστή δημοσιογράφο και συγγραφέα Λία Λάππα υλοποίησαν, στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, ένα από μεγαλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση. Ο απολογισμός είναι μεγάλος και πλούσιος καθώς από τα 40 σχολεία στα οποία διενεργήθηκε το πρόγραμμα δεν υπήρξε ούτε ένα σχολείο που να μη παραδώσει παραμύθια μαθητών ενώ αξιολογήθηκαν με άριστα πάνω από το 70% των γραπτών.

Ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ρέππα, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης, επισκέφτηκε το 43ο Δημοτικό σχολείο και συνομίλησε με τα παιδιά για το περιβάλλον και ειδικά για την ανακύκλωση καθώς για εκείνον αποτελεί μείζον ζήτημα ενώ πιστεύει πολύ στις βιωματικές δράσεις αλλά και στην δημιουργικότητα των παιδιών.

Το παραμύθι με τίτλο «Το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας» είχε ετοιμαστεί με πολύ αγάπη και κόπο σε 2500 αντίτυπα, τα οποία θα έπαιρναν οι μαθητές των 40 σχολείων, δωρεάν. Το βιωματικό εργαστήριο με τον προτζέκτορα, τα σαπουνάκια, το γλαράκι που πέθανε, τον Αντετοκούμπο να μιλάει στα παιδιά για τα σπιτάκια ανακύκλωσης και το Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής είχε καλά δομηθεί για να δώσει έμπνευση στα παιδιά. Τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική σκέψη, η πραγματικότητα όμως αποκάλυψε έναν μοναδικό θησαυρό που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε!
Η ανταπόκριση δεν ήταν απλά καθηλωτική με ευφάνταστες ιστορίες και υπέροχες συγγραφικές προσπάθειες αλλά άκρως συγκινητική γιατί παραμύθια παρέδωσαν και τα ειδικά σχολεία ενώ υπήρξε και μια εργασία σε γραφή Μπράιγ.

Η δράση στα σχολεία έλαβε τέλος και σειρά έχει η γιορτή της Ανακύκλωσης, στις 15 Σεπτεμβρίου όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά «Το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας» να μιλήσουν με τους ήρωες του παραμυθιού, να πάρουν τα αναμνηστικά διπλώματα συγγραφέα και να βραβευτούν οι καλύτερες συγγραφικές προσπάθειες με δώρα από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, αλλά και με Υποτροφίες Δημιουργικής γραφής από τη Lappa projects.

Facebook Comments