Αγώνα δρόμου ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν την αλλαγή του έτους δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Στόχος των Ευρωπαίων είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός BBRD που αφορά την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, και επιτρέπει το «κούρεμα» σε βάρος μετόχων, εταιρικών ομολογιούχων και καταθετών με αποταμιεύσεις άνω 100.000 ευρώ. Το bail-in, αν χρειαστεί, θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 8% του παθητικού της κάθε υπό εξυγίανση τράπεζας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως θέλουν πάση θυσία την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν τεθεί σε εφαρμογή ο περίφημος κανόνας του 8%.

Μολονότι με βάση την BBRD οι μετοχές, τα ομόλογα και οι καταθέσεις των μεγάλων εταιρειών βρίσκονται πρώτα στη «γραμμή του πυρός» σε περίπτωση «κουρέματος», οι καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ μπορούν επίσης να χτυπηθούν, εφόσον το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας είναι τόσο μεγάλο.

Τα χρονικά περιθώρια έως την 1η Ιανουαρίου φαντάζουν μικρά, ειδικά με δεδομένη την πολιτική αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι πρόωρες εκλογές, όμως, σύμφωνα με πηγές των FT, υπάρχει πίστη ότι ο στόχος της ταχείας ολοκλήρωσης είναι εφικτός.

Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η βιασύνη θα είναι αντιπαραγωγική, καθότι όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβήσει τόσο περισσότερες καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες, μειώνοντας το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Οι αποταμιεύσεις στα ελληνικά ιδρύματα έπεσαν σχεδόν στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, λίγο μετά την εσπευσμένη εφαρμογή των capital controls.

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες τέθηκε επί τάπητος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις πριν την οριστικοποίηση του νέου Μνημονίου, όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιστάθηκε επίμονα σε αυτό το σενάριο, υπογραμμίζοντας πως το «κούρεμα» θα έπληττε βαρύτατα τους έλληνες φορολογούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλώντας μετά το Eurogroup του προηγούμενου Σαββάτου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια επιθυμία για αποφυγή των νέων κανονισμών, αλλά για να διασφαλιστεί άμεσα η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Facebook Comments