Με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το νέο υπουργικό συμβούλιο, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στην ατζέντα της, σημειώνει η Axia Research.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη νικητήρια ομιλία του ότι “οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα αφού αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός και θα τιμήσω την επιλογή του”. Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να φτάσουν στη νέα Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το άμεσο επίκεντρο παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως τονίζει.

Οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται, όπως τα κεφάλαια του RRF, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα παρά αργότερα και πιθανότατα έως το δ’ τρίμηνο του 2023.

Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, οδηγώντας σε θετική αντίδραση το Χρηματιστήριο. Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση, και να συγκρίνεται πλέον με τα ομόλογα χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments