Οριακή διαφορά της τάξεως του 0,6% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Κapa Research για το Βήμα επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την εικόνα του απόλυτου ντέρμπι τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μάλιστα σε χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για τον ΣΚΑΙ η ΝΔ ήταν εκείνη που προηγούνταν με 0,5%.

Συγκεκριμένα στη νέα δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου -μετά δηλαδή το ντιμπέιτ- ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ψηφοφόρων έναντι 28,4% της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν αισθητή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται κι αυτός οριακά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι 35,1%, το 37,4% θεωρεί καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με το 35,7% που προτιμά μια κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ.

Τέλος, στην παράσταση νίκης προηγείται με σημαντική διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 55,6% πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι του 30,5% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Tα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου

ΣΥΡΙΖΑ 29%
ΝΔ 28,4%
Χρυσή Αυγή 6,7%
ΠΑΣΟΚ 5,9%
ΚΚΕ 5,5%
Το Ποτάμι 5%
Λαϊκή Ενότητα 3,5%.
Ένωση Κεντρώων 3,2%
ΑΝΕΛ 3%

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

Προβάδισμα μισής μονάδας δίνει στη Νέα Δημοκρατία η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, τέσσερις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αποσπά το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 29,5%. Πρόκειται για ανατροπή της εικόνας που έδινε η προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, στην οποια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με μια μοναδα (28,5% έναντι 27,5%).

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, χάνοντας όμως μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%), ενώ η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%. Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 2,5% της πρόθεσης ψήφου.

Όσο πλησιάζει η Κυριακή, το ποσοστό των αναποφάσιστων συνεχίζει να μειώνεται, και πέφτει στο 6%, από 8% που ήταν στην τελευταία σφυγμομέτρηση.

Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ, φαίνεται πως δεν επηρέασε ιδιαίτερα το εκλογικό σώμα. Το 74% δήλωσε ότι τον άφησε αδιάφορο και το 19% ότι τον βοήθησε να αποφασίσει για τις εκλογές.

Το 31% απαντά ότι νικητής του ντιμπέιτ ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 30,5% ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το 34,5% απάντησε «κανένας από τους δύο».

Στο μέτωπο των αναποφάσιστων, στους οποίους στόχευαν οι δύο αρχηγοί, η συντριπτική πλειοψηφία, 54% εκτιμά πως κανένας δεν αναδείχτηκε νικητής στο debate. Το 25, 5% εκτιμά ότι νίκησε ο Αλέξης Τσίπρας, έναντι 18% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Facebook Comments