Η απόλυτη κυρίαρχος στο μεταγραφικό παζάρι δεν είναι μία ομάδα. Είναι μία ολόκληρη χώρα.

Ο φετινός Ιούνης ήταν «καυτός» για τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, εκ διαμέτρου αντίθετος, ιδιαίτερα «ήσυχος», για τους ευρωπαϊκούς. Με την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων, η Αλ – Ίτιχαντ δεν άργησε στιγμή, ανακοινώνοντας τον Καρίμ Μπενζεμά. Την μεταγραφή, που προκάλεσε ένα τεράστιο «κύμα» προς τη χώρα της Ασίας.

Πρώτος φυσικά το βήμα για εκεί έγινε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, προκαλώντας έκπληξη τον περασμένο Γενάρη στη ποδοσφαιρική «υφήλιο». Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η πεποίθηση του Πορτογάλου σταρ της Αλ – Νασρ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, θα είναι σύντομα μέσα στα top – 5 του κόσμου». Οι περισσότεροι γέλασαν μαζί του, όπως είχαν αμφισβητήσει την κίνησή του να αποδεχθεί την «μυθική» πρόταση των 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Τόσα όσα θα «καρπωθεί» και ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης από τη διετή συμφωνία του με τους πρωταθλητές, ενώ το 50% αυτών, ήτοι 100 εκατομμύρια, θα βάλει στο λογαριασμό του ο πάντα χαμογελαστός, Ενγκολό Καντέ.

Το παράξενο βέβαια δεν είναι ότι αποτελούν την εξαίρεση. Ρούμπεν Νέβες, αρχηγός των Γουλβς και βασικό στέλεχος της Εθνικής Πορτογαλίας,  Καλιντού Κουλιμπαλί, ο κορυφαίος Αφρικανός κεντρικός αμυντικός, ο συμπατριώτης του Εντουάρντ Μεντί, άφησαν όλοι τους την Πρέμιερ Λιγκ για την Saudi Professional League. Λίαν συντόμως θα τους ακολουθήσουν οι Μαρσέλο Μπρόζοβιτς και Ρίγιαντ Μάχρεζ. Και μόλις μπήκαμε στον Ιούλιο.

Προφανώς η Τσέλσι, από την οποία και αποχώρησαν οι περισσότεροι, είχε ανάγκη από χρήματα για να μην καταπατήσει τους κανόνες του Financial Fair Play, εξαιτίας των πολλών και δαπανηρών αγορών που έκανε τον περασμένο χειμώνα. Από πλευράς παικτών όμως, μιλάμε για ποδοσφαιριστές με τουλάχιστον πέντε ανταγωνιστικά χρόνια μπροστά τους. Προφανώς, ο λόγος που εγκαταλείπουν την Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει γίνει σχεδόν «ανυπόφορο» για τους αθλητές. Οι μίνιμουμ 60 επίσημοι αγώνες το χρόνο, τους φτάνουν στα όριά τους. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι περισσότερες, τα ταξίδια συνεχόμενα και ο χρόνος ξεκούρασης μηδενικός. Η επιλογή λοιπόν ενός λιγότερο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τον πακτωλό χρημάτων, φαντάζει «λυτρωτική». Αδιαφορούν πλέον για την αγωνιστική τους πρόοδο ή τις διακρίσεις με τους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου.

Από την πλευρά τους, οι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες δεν υπολογίζουν τα υπέρογκα ποσά που δίνονται στους παίκτες. Ούτε αν πληρώνουν υπεραξία για να τους φέρουν στις ομάδες τους. Επιθυμούν τους καλύτερους για την αναβάθμιση του «προϊόντος» τους. Η δική τους περίπτωση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή των Αμερικανών. Η μετακίνηση του Λίονελ Μέσι στο Μαϊάμι είχε να κάνει με την οικογένεια του, παράλληλα με τη γιγαντιαία διαφήμιση που επιχειρείται ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026.

Facebook Comments