Για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζεται η Φινλανδία, μετά την απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να προωθήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως την κατάργηση δυο επίσημων αργιών, αλλαγές στις αναρρωτικές άδειες και μείωση του κυριακάτικου ωρομισθίου.

Συνδικάτα που εκπροσωπούν 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους – σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων – έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις για αύριο Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την έντονη αντίθεση τους στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι τελευταίες μεγάλες εργασιακές κινητοποιήσεις στη Φινλανδία έλαβαν χώρα πριν από 23 χρόνια, το 1992, με τη συμμετοχή περίπου 300.000 διαδηλωτών. Η τελευταία πανεργατική απεργία χρονολογείται από το μακρινό 1956.

Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο πρώτο πρωθυπουργικό τηλεοπτικό διάγγελμα από το 1993. «Ξέρω ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να διορθώσουμε την Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση».

Η φινλανδική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης από το 2012. Με κόστος εργασίας που είναι μεγαλύτερο από της Γερμανίας και ένα κύμα παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο να πλησιάζει πλέον τη σύνταξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας εκτιμά πως η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ένα σύνθετο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Η Φινλανδία ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρω-κρίσης ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας, προκαλώντας συχνά την ενόχληση χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Τώρα όμως, με την ανάγκη προσαρμογής, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει τις συμβουλές που η ίδια έδινε.

«Εάν προκάλεσες μόνος σου το μπάχαλο, πρέπει να το καθαρίσεις ο ίδιος. Τώρα πρέπει να πάρουμε δυνατό φάρμακο», δήλωσε στους «Financial Times» ο Τόμο Σόινι, κυβερνητικός εταίρος και ηγέτης των δεξιών Πραγματικών Φινλανδών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν υπουργός Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος απέρριψε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας εστιάζοντας σε μειώσεις αποδοχών.

«Η διεθνοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σημαίνει πως το σκανδιναβικό μοντέλο πρέπει να αυτο-μεταρρυθμιστεί για να είναι βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Ρεν στους FT.

Facebook Comments