Την επιβολή ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους φαίνεται να προκρίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι ως την καλύτερη λύση για την ελάφρυνσή του, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να θέσουν ως ανώτατο όριο εξυπηρέτησης του χρέους το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, παίρνοντας παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το κόστος εξυπηρέτησης θα συνδέεται με το ΑΕΠ, η ονομαστική αξία των ετήσιων πληρωμών που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι μικρότερη αν η ελληνική οικονομία έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μεγαλώνει όταν η χώρα μας καταγράφει ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, η εν λόγω λύση έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τους περισσότερους, αν όχι όλους τους εταίρους. «Υπάρχει ομοφωνία ότι αυτός είναι ο δρόμος να ακολουθήσουμε», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το εν λόγω σχέδιο πάντως δεν έρχεται ακριβώς ως έκπληξη, με δεδομένο ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων – όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ – έχουν επισημάνει ότι το σημαντικότερο ζήτημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του, κι όχι ο συνολικός λόγος του προς το ΑΕΠ.

«Η νέα μέθοδος για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους χρέους είναι να δούμε κόστος εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Facebook Comments