Η Fed δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων ενώ δύσκολα φαίνεται ότι θα το πράξει και τους επόμενους μήνες. Οι αγορές κατάφεραν και πάλι να επιβάλουν αυτή που θεωρούν ως την καταλληλότερη νομισματική πολιτική, τουλάχιστον για την ώρα. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

Η ίδια η Yellen, στις δηλώσεις της τόνισε ότι: «αυτή τη φορά λάβαμε σοβαρά υπόψη μας την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στις αγορές. Καθώς οι αγορές είναι πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, μια οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και να προκαλέσει πρόβλημα στην αμερικανική οικονομία. Επιπλέον, οι επικρατούσες συνθήκες, η μείωση των εξαγωγών και η άνοδος του δολαρίου, αποτέλεσαν πρόβλημα για την αμερικανική ανάπτυξη». Πλήρως κατατοπιστική η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και ήδη οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους που θα μας οδηγήσει στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο.

  • Αύξηση των επιτοκίων όταν θα υπάρξει και νέα βελτίωση της αγοράς εργασίας αλλά και ενδείξεις ανόδου του πληθωρισμού, δήλωσε η Yellen.
  • Το ακριβό δολάριο αποτελεί πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία, όπως και η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, συνέχισε η Yellen.
  • Οι επενδυτές αντέδρασαν πουλώντας βίαια το αμερικανικό νόμισμα, αν και λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street έκαναν ένα βήμα πίσω. Το δολάριο είναι ευάλωτο για το επόμενο τρίμηνο.
  • Δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις σήμερα.

Ανάλυση αγοράς

Δείκτης δολαρίου – Άνοιγμα: 95,43 Υψηλό: 95,25 Χαμηλό: 94,47 Κλείσιμο: 94,54

18 09 15 dollarindex

Ο αμερικανικός δείκτης δέχθηκε σημαντικές πιέσεις μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων από τη Fed αλλά και μετά τις δηλώσεις της Janet Yellen. Η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του αμερικανικού δολαρίου είναι πλάγια και πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, τον οποίο και αναμένεται να δοκιμάσει ακόμα και σήμερα. Δίνουμε αυξημένες πιθανότητες διάσπασης και πτώσης κάτω από αυτόν, με τους επόμενους στόχους να είναι στα 93,10 και στα 92,40 όπου είναι και το όριο της πλάγιας τάσης. Προβλέπουμε ένα δύσκολο τρίμηνο για το αμερικανικό δολάριο το οποίο αναμένουμε να κινηθεί κάτω και από τις 90,00 μονάδες. Τεχνικά, όλες οι ενδείξεις που παρακολουθούμε επιβεβαιώνουν την κορύφωση και απλά αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

94,30                   95,30
93,65                   95,95
93,10                   96,55
92,40                   97,00

Facebook Comments