Απάθεια επικρατεί αυτή την στιγμή στους ευρωπαϊκούς κύκλους σε ότι αφορά το θέμα των ελληνικών εκλογών και αυτό γιατί οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά πως όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν κερδίσει, θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού και επίσης ξέρουν πως όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών, τελικός νικητής θα είναι το Μνημόνιο, αφού ο νεός ηγέτης θα δεσμευθεί στην εφαρμογή του, σημειώνει το Ινστιτούτο Brookings σε νέα ανάλυσή του.

Οπως επισημαίνει, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές στην Ελλάδα ακολουθούν τις νόρμες μιας αντίστοιχης διαδικασίας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Η νέα κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί για κάποια ζητήματα της συμφωνίας θέλοντας να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ θα δέχεται και την πίεση από την αντιπολίτευση. Επίσης, ο νέος συνασπισμός μπορεί να είναι ασταθής. Ωστόσο, το κλειδί είναι ότι η πλειοψηφία των κομμάτων και των ψηφοφόρων έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Όπως σημειώνεται, και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις.

Η διαφορά που υπάρχει σε αυτές εκλογές είναι ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο έχει προστεθεί ένα ακόμη κόμμα, η Λαϊκή Ενότητα, που προέκυψε μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντάς του τη δυνατότητα να έχει πρώτο και σαφώς να πάρει την αυτοδυναμία. Ίσως γι αυτό και πρέπει κανείς να στρίψει το κέρμα για να μάθει ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναδειχθεί νικητής στην εκλογική μάχη, σημειώνει το Ινστιτούτο. Οπως σημειώνει, αποτελεί έκπληξη ότι ο Τσίπρας δεν νιώθει σίγουρος για την επανεκλογή του, καθώς γι αυτό το λόγο προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Όλοι περίμεναν πως θα έχει μια άνετη νίκη και ότι οι ψηφοφόροι θα τον πριμοδοτήσουν για το γεγονός ότι πάλεψε σκληρά με τους δανειστές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη τελικά με αποτέλεσμα η ΝΔ, με υπηρεσιακό πρόεδρο, να προβάλει ως ένα από τα φαβορί της εκλογής.

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι είναι σίγουρο πως κανένα κόμμα δεν θα έχει στα χέρια του την αυτοδυναμία. Από Δευτέρα λοιπόν, θα χρειαστεί να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του νικητή και των άλλων μικρότερων κομμάτων για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Facebook Comments