Μετά από την απόφαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις και να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους για τους μήνες που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά.

Το άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων της Fed, ήταν μια γενικότερη αναθεώρηση των εκτιμήσεων των επενδυτικών τραπεζών για το EUR/USD, το οποίο και βλέπουν υψηλότερα από ότι στις προηγούμενες εκτιμήσεις τους. Φυσικά, τα μακροοικονομικά στοιχεία, αναμένεται ότι θα παραμείνουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και θα καθορίσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ή για αποφυγή του.

Στην Ελλάδα, οι έκτακτες εκλογές ανέδειξαν εκ νέου την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά κανένας από τους Ευρωπαίους αλλά ούτε και οι αγορές έδειχναν κάποια ανησυχία για τις εκλογικές εξελίξεις, αφού πλέον είναι δεδομένο ότι το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί.

  • Μικτή η εικόνα των ασιατικών αγορών, αλλά είναι εμφανές ότι οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική.
  • Σύμφωνα με τη SocGen, αναμένονται αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
  • Η SocGen εκτιμά ότι οι δείκτες μεταποίησης PMI για την Ευρωζώνη αναμένεται να δείξουν σημάδια δυναμικής.
  • Φήμες ότι η BoJ σκέφτεται να αυξήσει το πρόγραμμα στήριξης στα 80 τρισ. προκειμένου να επιτύχει το στόχο για τον πληθωρισμό.
  • Υποβάθμιση της Γαλλίας σε Aa2 από τη Moody’s. Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε BB+ από τον οίκο S&P.
  • Πιέσεις για τα commodity currencies εξαιτίας της νέας αδυναμίας των εμπορευμάτων.
  • Δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα.

Ανάλυση αγοράς

EUR/USD – Άνοιγμα: 1,1433 Υψηλό: 1,1459 Χαμηλό: 1,1268 Κλείσιμο: 1,1297

Η ισοτιμία δέχθηκε πολύ ισχυρές πιέσεις από τον ΚΜΟ 200 ημερών με αποτέλεσμα να πάρει πίσω όλα τα κέρδη της συνεδρίασης της Fed. Παρόλα αυτά, η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας μεσοπρόθεσμα παραμένει ανοδική ενώ υπάρχει και σειρά σημαντικών στηρίξεων τις οποίες η ισοτιμία ήδη δοκιμάζει. Η στήριξη στα 1,1270 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σημερινή τάση της ισοτιμίας και μια διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερα επίπεδα τοποθετήσεων. Οι τεχνικοί δείκτες RSI, ROC, Vol. αλλά και οι συνδυασμοί των ΚΜΟ εξακολουθούν να δείχνουν υψηλότερα επίπεδα.

21 09 15 eurusd

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολύ σημαντικά στοιχεία και από τις τοποθετήσεις των επενδυτών καθώς οι θέσεις long στο δολάριο είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 12 μηνών, ενώ συμπληρώθηκαν τέσσερις εβδομάδες κλεισίματος των θέσεων long στις τελευταίες πέντε. Θεωρούμε ότι η ένδειξη αυτή από τους μεγάλους κερδοσκόπους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

 

 

1,1270                 1,1345
1,1210                 1,1390
1,1185                 1,1415
1,1160                 1,1440

 

Facebook Comments