Για μια ακόμα χρονιά, η Αττική αλλά και μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται κι αυτό το καλοκαίρι στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που σαρώνει μεγάλες εκτάσεις και προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, το ζωικό και φυτικό πλούτο της χώρας και στις περιουσίες πολλών συμπολιτών μας, που βλέπουν τις κατοικίες, τα χωράφια τους, τις βιοτεχνίες τους, το βιός τους να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές.
Η οδύνη όλων μας είναι τεράστια. Καθώς οι φωτιές δεν επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μόνον των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται άμεσα. Αλλά και το αύριο όλων μας. Της πατρίδας μας και των μελλοντικών γενεών.
Είναι αλήθεια ότι ευτυχώς μέχρι στιγμής, κι ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση μέχρι τέλους του καλοκαιριού, δεν είχαμε από τις πυρκαγιές που μαστίζουν την χώρα ανθρώπινα θύματα.
Είναι επίσης αλήθεια ότι λειτούργησαν το μήνυμα 112 κι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκένωση των πληγεισών περιοχών λίαν αποτελεσματικά. Οσο θετικό κι αν είναι αυτό, διότι η προστασία κι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα μας, κι ιδίως της οργανωμένης Πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού, δεν είναι αρκετή παρηγορία για τις καταστροφές. Με τρόμο ακούσαμε τις προειδοποιήσεις των ειδικών, όπως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ότι η Αττική ιδιαίτερα απειλείται με ερημοποίηση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των συνεχιζόμενων πυρκαγιών.
Μπροστά σε αυτή την γενικότερη εικόνα, που μοιραία προκαλεί έντονο προβληματισμό για το μέλλον όλων μας, δυστυχώς η αντιπολίτευση και μέρος του τύπου περιορίζεται σε μια στείρα επικριτική στάση κατά της κυβέρνησης, ωσάν να ευθύνεται για τις πυρκαγιές και τις τρομακτικές επιπτώσεις τους. Η γνώμη μου είναι οτι το ζήτημα αυτό, στην κυριολεξία φλέγον, δεν προσφέρεται για στείρα και μικροπρεπή αντιπολίτευση. Είναι μείζονος εθνικής σημασίας κι απαιτεί εθνική στρατηγική απο κράτος, κυβέρνηση, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση και μεγάλη υπευθυνότητα απο όλους μας, ιδίως εκείνους που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεων η των παραλείψεων τους, που όμως έχουν τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον.
Πυρκαγιές στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα. Ορισμένες εξ αυτών μάλιστα και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήταν πολύνεκρες. Όπως οι πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι το 2018. Η χώρα όμως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως ο πλανήτης ολόκληρος, με τις συνέπειες της λίαν επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, που προκάλεσε ο ανθρωπος με τις αλόγιστες παρεμβάσεις του. Είναι βέβαιο οτι η κατάσταση τα προσεχή έτη θα γίνει χειρότερη. Ολόκληρες περιοχές θα μετατραπούν σε έρημο. Αλλες θα πνιγούν από τις καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Θα ανέβει κι άλλο η παγκόσμια θερμοκρασία. Το μεταναστευτικό ρεύμα θα ενταθεί.
Για όλα αυτά πρωτίστως χρειάζεται παγκόσμιο σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Χρειάζεται επίσης κι εθνική στρατηγική, η εκπόνηση της οποίας έχει δυστυχώς καθυστερήσει απελπιστικά. Αντί να γκρινιάζει η αντιπολίτευση, η κάθε αντιπολίτευση, εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης για ολιγωρία κι έλλειψη σχεδίου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ας βοηθήσουν όλοι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με υπευθυνότητα, σύνεση, σωφροσύνη, χωρίς μικροκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες στην χάραξη και στην υλοποίηση αυτής της εθνικής στρατηγικής. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε πια στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε. Η Ελλάδα, κι ιδίως η Αττική, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, απειλείται με ερημοποίηση. Με τρομακτικές συνέπειες για όλους μας, κι ιδίως για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενεές!
Facebook Comments