“Εξαιρετικές” κρίθηκαν οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς έχουν σκοράρει μεταξύ των καλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, καθώς στην πανευρωπαϊκή κατάταξη η Εθνική Τράπεζα ήρθε 5η, η Eurobank 12η, η Τράπεζα Πειραιώς 13η και η Alpha Bank 19η.

Ιδιαίτερα οι επιδόσεις Εθνικής και Eurobank ήταν εντυπωσιακές.

Ο SSM έχει κρατήσει τις ETE, Alpha και Πειραιώς στην τέταρτη κλίμακα κινδύνου, ενώ έχει από πέρσι ανεβάσει την Eurobank στην τρίτη. Μετά τις επιδόσεις των τραπεζών στο stress test και με δεδομένο ότι θα προσμετρηθεί η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου εντός του 2023, η αγορά περιμένει ότι, πέραν της Εθνικής, ο επόπτης θα αναβαθμίσει κατά μια βαθμίδα και τις Πειραιώς, Alpha Bank. Έτσι, θα «κλειδώσει», εκτός απροόπτου, η καταβολή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank είναι ήδη ένα βήμα μπροστά λόγω της χαμηλότερης κλίμακας κινδύνου και του γεγονότος ότι ο SSM επίτρεψε να ξοδέψει ως 99 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια για την επαναγορά του 1,4% του ΤΧΣ, εφόσον φυσικά η προσφορά της τράπεζας γίνει αποδεκτή από το Ταμείο.

Facebook Comments