Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο σκληρό. Με έναν εχθρό ύπουλο. Τις φυσικές καταστροφές. Κι ιδίως τις πυρκαγιές.

Μέσα σε μια μόλις μέρα, την περασμένη Πέμπτη, είχαμε 134 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Ιδίως στο νότιο μέρος της. Το οποίο πλήττεται περισσότερο από τον καύσωνα. Και το δύσβατο έδαφος. Η καταστροφή είναι αναμφίβολα μεγάλη. Σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Μαγνησία, τα Δερβενοχώρια, ο Κουβαράς, είναι συγκλονιστική. Κατανοώ και συμμερίζομαι πλήρως τους συμπολίτες μας που  ανησυχούν και προβληματίζονται και θρηνούν για τις καταστροφές και τους θανάτους των δύο ηρώων πιλότων του Canadair, που έπεσαν στο καθήκον. Του Χρήστου Μουλά και του Περικλή Στεφανίδη. Η Ελλάδα υποφέρει.

Σε αυτή την τρομερή κατάσταση, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι πρέπει να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη φοβερή απειλή. Λυπάμαι μόνο που η αντιπολίτευση για καθαρά μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις πυρκαγιές και τις καταστροφές που αυτές επιφέρουν στη χώρα, για να κερδίσει βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη. Δεν έχει να κάνει ούτε με την κυβέρνηση ούτε με την αντιπολίτευση. Δεν έχει να κάνει με τα κόμματα. Έχει να κάνει με την πατρίδα και το λαό της. Και όλοι μας έχουμε χρέος να υπηρετούμε την πατρίδα.

Φταίει το κράτος για τις πυρκαγιές; Όχι βέβαια. Δυστυχώς η Μεσόγειος κι η Ελλάδα πλήττονται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, του είδους της βλάστησης και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, που έχουν γίνει χειρότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Υπήρξαν εμπρηστές των δασών; Πιθανότατα. Άλλωστε οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν από εμπρησμό. Συνήθως από εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία. Ενίοτε από δόλο. Τώρα αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, αυτό ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος το γνωρίζει. Αλλά ούτε μπορεί να το αποκλείσει. Αυτό που έχει ευθύνη το κράτος είτε αφενός να βρει και να συλλάβει τους εμπρηστές, εάν υπάρχουν, και αφετέρου να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πυρκαγιές. Το κράτος ήταν παρών σε όλες τις πυρκαγιές. Σε κάποιες ήταν αποτελεσματικότερο, σε κάποιες λιγότερο αποτελεσματικό. Το να αντιμετωπίζεις 134 μέτωπα την ίδια μέρα, είναι σχεδόν αδύνατον να τα καταφέρεις. Όταν μάλιστα ο συνδυασμός των συνθηκών, που επικράτησε ήταν ο χειρότερος που μπορούσε να υπάρξει. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, έφεραν αυξημένη βλάστηση. Η βλάστηση αυτή έχει μετατραπεί, εξαιτίας των κυμάτων του καύσωνα, σε ξηρή η οποία ήταν η καύσιμη ύλη. Αμέσως μετα οι ισχυροί άνεμοι ευνόησαν την διάδοση της φωτιάς. Αυτός ο συνδυασμός ήταν πράγματι σπανιότατος. Και οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που άνθρωπος έχει επιφέρει στον πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Άρα είμαστε ικανοποιημένοι από την στάση της κρατικής μηχανής την αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Όχι βέβαια, πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα και καλύτερα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αυτή στιγμή διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευμένων πυροσβεστών σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της, και τον μεγαλύτερο αριθμό ιπτάμενων μέσων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να διαθέτει τα μέσα της Ελλάδος. Σ’ αυτόν το άνισο αγώνα όμως χρειάζονται περισσότερα. Και γι’ αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει σε νέες παραγγελίες πτητικών μέσων. Όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμα, λόγω του ότι έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής των Καναντέρ. Και φυσικά χρειάζονται ακόμα περισσότερα σχέδια που να υλοποιούνται για την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μετά από μια πυρκαγιά. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος όλων μας

Facebook Comments