Ίσως ήταν μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές εβδομάδες που μας έχουν χαρίσει οι ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια.


Κυρίως από πλευράς παρουσίας στους επόμενους προκριματικούς γύρους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, οι εκπρόσωποι μας έπαιζαν με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας (βλ. ΠΑΟΚ από Λέφσκι Σόφιας) και γνώριζαν νωρίς νωρίς τον αποκλεισμό. Φέτος όμως, παρότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως ο Δικέφαλος του Βορρά και έπειτα ο Άρης, κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να βρεθούν στην επόμενη φάση του Κόνφερενς Λιγκ.

Χρονικά, ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στον τρίτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και τα ραντεβού με τη Μαρσέϊγ, από το πρώτο παιχνίδι με τη Ντνίπρο. Βέβαια στον αγώνα ρεβάνς, φάνηκε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής. Κλισέ μεν, πραγματικότητα δε. Οι Ουκρανοί δεν τα παράτησαν ούτε στο προβάδισμα του Σπόραρ, ανέτρεψαν το σκορ και γενικά μπήκαν ξανά στο παιχνίδι. Η ανωτερότητα και η δυναμική του τριφυλλιού όμως “μίλησαν” και πλέον άπαντες καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση των Μασσαλών. Κοινώς απαιτείται υπέρβαση, που φυσικά δεν είναι ακατόρθωτη.

Υπό τις οδηγίες του Μαρθελίνο και τις μεγάλες μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού, η Μαρσέϊγ μοιάζει το απόλυτο φαβορί. Ομπαμεγιάνκ, Λόντι, Σαρ και Κοντογκμπιά, είναι παίκτες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, όμως στη φάση που βρισκόμαστε μετράει η ετοιμότητα και η προσήλωση στο πλάνο. Εδώ πρέπει να ποντάρει ο Παναθηναϊκός και φυσικά να μην δεχθεί ότι είναι αποκλεισμένος. Έτσι οι βραδιές γίνονται μεγάλες.

Πάμε στα του Κόνφερενς Λιγκ και τον ΠΑΟΚ αρχικά. Ήταν στην πιο δυσχερή θέση από όλους, λόγω του αποτελέσματος αγώνα της Τούμπας, παράλληλα με το γεγονός ότι είχε τη ρεβάνς σε μία αφιλόξενη έδρα, όπως συνήθως είναι αυτές στο Ισραήλ.

Είχε να αντιμετωπίσει την ορμή της Μπεϊτάρ, όμως η πίεση ψηλά, οδήγησε τον αντίπαλο σε λάθος. Παρότι, το παιχνίδι έδειξε να στραβώνει με την αποβολή του Αουγκούστο και το πέναλτι, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται ακόμη και 2-0. Δείγμα της πνευματικής προετοιμασίας του Ράζβαν Λουτσέσκου. Αυτό έγινε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έτσι ο Δικέφαλος πήρε την πρόκριση. Η Χάιντουκ τώρα είναι μία πολύ καλύτερη ομάδα και εκτός από βελτίωση απαιτείται και μεγάλη προσοχή.

Βελτίωση και κατάθεση ψυχής ζητείται και από τον Άρη. Η Αραράτ δεν ήταν το μεγαθήριο που θα απειλούσε τους κίτρινους, όμως του έβαλε δύσκολα, χτυπώντας το καμπανάκι ενόψει των αγώνων με τη Ντιναμό Κιέβου. Σπουδαίο ευρωπαϊκό όνομα, με εμπειρία σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Έδρα, πιστή εφαρμογή του πλάνου και κυνισμός είναι τα βασικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στους Θεσσαλονικείς να διεκδικήσουν την πρόκριση. Ο Άρης χρωστάει μία μεγάλη πρόκριση στους φίλους του.

Κανείς δεν αποκλείστηκε ή προκρίθηκε πριν τη λήξη των αγώνων. Εάν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει μέσα στο γήπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος θα πανηγυρίσει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βαθμούς για την άνοδο στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ και η φετινή είναι μία ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Facebook Comments