Ο Μιχάλης είναι ακόμη ένα θύμα του αλόγιστου φανατισμού που ζει και βασιλεύει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όπως είδαμε και σε μεγαλύτερο βαθμό στο εξωτερικό. Δίπλα μας. Ελάχιστες μόνο ώρες από τα σύνορα και το κέντρο της Αθήνας. Οι ευθύνες πολλές, το κακό συνέβη, όμως για την UEFA, η ζωή συνεχίζεται και το χρήμα υπερτερεί αυτής.

Ένα τάγμα δολοφόνων που πέρα από τη δράση του, υποστηρίζει και μία ομάδα, διασχίζει τα Βαλκάνια, φτάνει στην Ελλάδα, σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του. Η αστυνομία έχει το απόλυτο μερίδιο ευθύνης, αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όμως όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χρόνια τώρα. Με κάποιες γενναίες, αντίθετες με την πολιτική της, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Αυτή έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι. Γνωρίζει καλύτερα από όλους δράση των οπαδών – χούλιγκαν της συγκεκριμένης ομάδας. Σε κάθε ταξίδι εντός και εκτός Κροατίας, προκαλούν επεισόδια, χτυπούν απλούς πολίτες, καταστρέφουν περιουσίες. Προφανώς στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να λύσει το θέμα. Στο εξωτερικό όμως και δη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που υποτίθεται ότι είναι η λαμπερή εικόνα της UEFA, δεν μπορεί να κάνουν τα ίδια. Να ταξιδεύουν σε άλλη χώρα, η οποία τους φιλοξενεί για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και εκείνοι να “πολιορκούν” την εκάστοτε πόλη.

Εφόσον αυτές οι ενέργειες “πληγώνουν” την εικόνα της UEFA, αυτή θα έπρεπε καιρό τώρα να “χτυπήσει” την ομάδα που υποτίθεται ότι αγαπούν. Αρχικά, μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πώς θα μεταβούν σε άλλο μέρος, όταν η ομάδα τους δεν αγωνίζεται; Δεν συμμορφώνονται με την πρώτη ποινή; Πενταετής αποκλεισμός και βαρύ πρόστιμο στην ομάδα. Κάποια στιγμή, αυτός ο χουλιγκανισμός που κουβαλάνε θα ατονήσει. Φυσικά πάντα, παράλληλα με τα κατάλληλα μέτρα, από την ομάδα.

Προφανώς το θέμα δεν είναι άλλο από το θάνατο ενός νέου παιδιού, που είχε τέτοια αγάπη για την ομάδα του, ώστε να πηγαίνει από την προηγούμενη ημέρα στο γήπεδο για να νιώσει αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα, ενός μεγάλου αγώνα που έρχεται. Από τη στιγμή όμως που κάποιος στερεί από αυτό το παιδί την μεγάλη του επιθυμία να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα, η UEFA οφείλει τουλάχιστον να κάνει μία αρχή και να αποκλείσει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ από τις διοργανώσεις της.

Επιτρέποντας στη συγκεκριμένη περίπτωση να διεξαχθούν κανονικά οι αγώνες, υπό ένα κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο και τις πιθανότητες να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο λόγω αντιποίνων, είναι εγκληματικό, δεν θα έπρεπε να μιλάμε καν για προκριματικά, όταν στη μέση υπάρχει νεκρός φίλαθλος.

Facebook Comments