Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν απώλειες καθώς τα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία ήταν για μια ακόμα φορά απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης PMI ανακοινώθηκε στις 47,0 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 47,6. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων έξι ετών, ενώ ο PMI παραμένει κάτω από το 50 από τον περασμένο Μάρτιο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι δομικό και διαρθρωτικό και ότι δε μπορεί να αντιστραφεί άμεσα, ακόμα και με τη στήριξη της PBoC προς την κινεζική οικονομία. Ο κινεζικός Shanghai Comp. κινείται με απώλειες 1,80% και ο Hong Kong HSI με απώλειες 2,80%. Συνέπειες υπήρξαν και στην αγορά Forex με τα AUD και NZD να δέχονται πιέσεις. Στην αγορά νομισμάτων, μέχρι και σήμερα, το ισχυρότερο νόμισμα παραμένει το JPY καθώς η διάθεση αποφυγής του ρίσκου παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

  • Ισχυρότατες πιέσεις για το DAX καθώς εν μέσω αρνητικού μακροοικονομικού κλίματος, προέκυψε και το σκάνδαλο της Volkswagen.
  • Ισχυρές απώλειες και για τη Wall Street με τους δείκτες να κινούνται για το περιβόητο double bottom.
  • Ο Lockhart της Fed< δήλωσε ότι αν και το Σεπτέμβριο ήταν αντίθετος σε μια αύξηση επιτοκίων, εξακολουθεί να βλέπει ότι η πρώτη αύξηση είναι πολύ κοντά.
  • Οι δείκτες μεταποίησης PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη, Αμερική, τα αποθέματα πετρελαίου και η ομιλία του Mario Draghi είναι οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας.

Ανάλυση αγοράς

DAX (#GER30_Z5) – Άνοιγμα: 9.987 Υψηλό: 10.015 Χαμηλό: 9.557 Κλείσιμο: 9.628

23 09 15 dax

Ο γερμανικός δείκτης συμπαρασύρθηκε από το σκάνδαλο της Volkswagen με αποτέλεσμα να δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές οι πωλητές έχουν δείξει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις ότι έχουν το πάνω χέρι. Στις 9.600 μονάδες υπάρχει η πρώτη σημαντική στήριξη με τη δεύτερη να είναι στις 9.310 μονάδες και η οποία σηματοδοτεί τα χαμηλά του πρόσφατου μίνι-κραχ.

Όπως παρατηρούμε και στο εβδομαδιαίο γράφημα, στα προηγούμενα χαμηλά υπάρχει δοκιμασία «μεγατόνων» για το γερμανικό δείκτη και το μακροπρόθεσμο μέλλον του. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει και νέα δοκιμασία των χαμηλών και θα επιχειρήσουμε νέες πωλήσεις είτε σε επιβεβαιωμένη διάσπαση της στήριξης είτε σε μια κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. ΚΜΟ και RSI, ROC, Vol. στέλνουν αρνητικά μηνύματα, ενώ και η συνεχής επιδείνωση των κινεζικών macro προσθέτει πόντους στο σενάριο της αβεβαιότητας και της αποφυγής ανάληψης ρίσκου.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

9.600                   9.710
9.540                   9.800
9,470                   9.875
9.320                   9.930

Facebook Comments