Η αναβάθμιση άμεσα της Ελλάδας στο investment grade, όσο και αν αποτιμάται ευρέως, δεν μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένη, σύμφωνα με τη Barclays, η οποία και εξηγεί το σύνηθες σκεπτικό των οίκων γύρω από τέτοιες κινήσεις.

Πάντως, η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει αυτό το ορόσημο, χάρη στην ισχυρή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, όπως τονίζει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Barclays, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή έφερε εκ νέου την προσοχή στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς investment grade από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης. Η DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου (τρέχουσα αξιολόγηση: BB (high), σταθερές προοπτικές), ακολουθούμενη από τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου (Ba3, θετικές προοπτικές), την S&P στις 20 Οκτωβρίου (BB+, θετικές προοπτικές) και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου (BB+, σταθερές προοπτικές).

Κατά την Barclays, οι αξιολογήσεις από την S&P και τη Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο αποφασιστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι αυτοί οι οίκοι αξιολογούν επί του παρόντος την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και τείνουν να λαμβάνονται υπόψη παράλληλα με τη Moody’s (που βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική) στους βασικούς δείκτες ομολόγων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments