Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται ξανά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρει σε νέα έκθεσή του το Stratfor.

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, η Αθήνα θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό για το 2015 και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και θα πρέπει να αποφασίσει και γιασημαντικές περικοπές δαπανών, ώστε να συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης.

Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε φορολογικές αυξήσεις για τους αγρότες, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να συνεχίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Και όλα αυτά πριν από το τέλος του έτους.

Η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση, αλλά αυτό έγινε από ανάγκη, σημειώνει το Stratfor. Η κυβέρνησή του είχε χάσει την υποστήριξη από ένα μεγάλο τμήμα της, αφήνοντας τον να εξαρτάται από την αντιπολίτευση για να περάσει κρίσιμους νόμους.

H στρατηγική επιλογή των εκλογών ήταν επιτυχής, καθώς έτσι ο Τσίπρας απαλλάχτηκε από τα επαναστατικά μέλη της και έχει τώρα την ευκαιρία να σχηματίσει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση που θα στηρίξει τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο μια μικρή ποσότητα εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ η Λαϊκή Ενότητα, απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή. Τέλος, και οι σύμμαχοι του Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κέρδισαν αρκετές έδρες.

Η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο συνεκτική ιδεολογικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκστρατεία με τη σαφή υπόσχεση να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, έχει λιγότερες έδρες στη Βουλή, έτσι ο θα πρέπει να διαχειριστεί τις εσωτερικές διαφορές πιο προσεκτικά.

Η νέα κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει τις επόμενες δόσεις.Ομως η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο.

Το πρόγραμμα διάσωσης είναι σκληρό και απαιτητικό, με συνεχείς αξιολογήσει, γεγονός που δίνει αρκετές πιθανότητες στο να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις με τους δανειστές.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις στον λαό, οδηγώντας σε καθυστερήσεις εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Αν και η απειλή του Grexit έχει προσωρινά μπει στο περιθώριο, δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς, τονίζει η Stratfor.

Facebook Comments