Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 21η Μαρτίου, να γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν Παγκόσμια Ημέρα Δασών, για αναγνώριση της σημασίας των δασών στις ζωές μας,  όπου ενθαρρύνουν τις χώρες να αναλάβουν τοπικές και εθνικές προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που αφορούν δάση και δέντρα, όπως εκστρατείες δενδροφύτευσες.

Ίσως η κυβέρνηση το γνωρίζει και έκανε κάτι, και  τα σχολεία στην Ελλάδα αφιέρωσαν την ημέρα να ενημερώσουν τους μαθητές για την σπουδαιότητα των δένδρων και δασών. Μπορεί όμως να το ξέχασε, καθώς ίσως ήταν απασχολημένη για το που θα στηθούν οι επόμενες ανεμογεννήτριες.  Ως συνήθως,  οι προτεραιότητες των πολιτικών είναι σχεδόν πάντα αντίθετες με αυτές των πολιτών.

Αυτό όμως που είναι βέβαιο, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς πυρκαγιές των  δασών που συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα,  η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε να προφυλάξει τα δάση με προγράμματα διαχείρισης, ειδικά ύστερα από τις τρομακτικές πυρκαγιές που είχαμε 2-3 χρόνια.

Ειρωνικά, φέτος το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας των δασών, είναι «δάση και υγεία».

Θα κάνω αρχικά μια διευκρίνηση, τουλάχιστον για τους πολιτικούς,  ότι η αναφορά γίνεται για την προσφορά των υγιών δασών και δένδρων στην ανθρώπινη υγεία και όχι των καμένων.

Σκεφθήκαμε ποτέ τον ρόλο που παίζει ένα δένδρο στην ζωή μας; Για τι μιλάω; Ένα δέντρο έχει την ικανότητα να παρέχει ένα απαραίτητο στοιχείο της ζωής όχι μόνο της ανθρώπινης αλλά για όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη μας. Είναι το  οξυγόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής δασικής υπηρεσίας, του Yυπουργείου Γεωργίας , ένα μεγάλο δέντρο μπορεί να παρέχει ημερήσια παροχή οξυγόνου για έως και τέσσερα άτομα. Επιπλέον, έχει τη δύναμη να αφαιρεί επιβλαβή αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα κάνοντας τον αέρα που αναπνέουμε πιο υγιή. Eνα ώριμο δέντρο σε ένα χρόνο μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θα απελευθερώσει οξυγόνο σε αντάλλαγμα.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πράγματι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που διαλαλεί καθημερινά, τα δάση αποτελούν μία αποτελεσματική λύση με τα  ποσά του άνθρακα που απορροφούν κάθε χρόνο.

Όμως τα δάση  δίνουν και άλλα ευεργετήματα για την υγεία μας. Καθαρίζουν το νερό, και παρέχουν τροφή και φάρμακα που σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ευημερία μας. Και η ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του δάσους, μας δίνει την καλύτερη ψυχική ηρεμία.

Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, βλέπομε σήμερα ανήμποροι και εξαγριωμένοι τα δάση να καταστρέφονται από πυρκαγιές μαζί με τις περιουσίες, χιλιάδων πολιτών και εκατομμύρια ζώα και πτηνά να καίγονται.

Όσοι αναρωτιούνται αν επιτέλους η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την αναδάσωση των καμένων περιοχών, και αν θα υλοποιήσει προγράμματα διαχείρισης και προστασίας των δασών που δεν κάηκαν ακόμη, η απάντηση είναι ήδη γνωστή. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με το σλόγκαν των τελευταίων ετών, «Δάσος καλό μόνο νεκρό».

Αν οι πολιτικοί είναι πλέον καλοί σε κάτι,  είναι ότι γνωρίζουν από που μπορούν να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήμα. Είναι από τις ανεμογεννήτριες και όχι τα δάση.

Αν έχω κάποιο μήνυμα για τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς είναι ότι, την επόμενη φορά που θα πάρετε μια βαθιά ανάσα αέρα, θα μπορούσατε  τουλάχιστον να ευχαριστήσετε ένα δένδρο για αυτό που σας δίνει: τον αέρα που αναπνέετε!

Facebook Comments