Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον Ιούνιο του 2023, ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Facebook Comments