Μαθαίνω οτι στις πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται μετά το τέλος των θερινών διακοπών, στο δήμο Αθηναίων προηγείται σημαντικά ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, που είναι πολυ πιθανόν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Αλλά το δυστύχημα είναι ότι δεύτερος έρχεται, μπροστά από τους υποψηφίους των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Η απόφαση του εγκλείστου στις φυλακές για κακουργηματικές πράξεις κ. Κασιδιάρη να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, προκάλεσε, όπως ήταν φυσιολογικό, έντονες αντιδράσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Προκάλεσε όμως και με μεγαλύτερη αναστάτωση στο ίδιο το κόμμα που ουσιαστικά ο Κασιδιάρης δημιούργησε και ενίσχυσε. Το κόμμα των λεγομένων «Σπαρτιατών» που στην ουσία είναι ένα κόμμα «αχυρανθρώπων» της «Χρυσής Αυγής».

Έχοντας παρακάμψει την νομοθεσία, που δεν επιτρέπει σε καταδικασθέντες για εγκληματικές πράξεις να είναι ουσιαστικοί ηγέτες ενός κόμματος, ο κύριος Κασιδιάρης επιχειρεί τώρα να κατέλθει και ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, μετά την επιτυχία της εκλογής του άτυπου κόμματος του στις τελευταίες εκλογές της 25 Ιουνίου. Με αποτέλεσμα οι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιατών να διαδηλώνουν την υποστήριξη τους προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν άρεσε στον τυπικά πρόεδρο του κόμματος αυτού, τον κύριο Βασίλειο Στίγκα, ο οποίος απείλησε να διαγράψει τον βουλευτή του, που από βήματος της Βουλής υποστήριξε την υποψηφιότητά Κασιδιάρη με τρόπο προκλητικό. Προφανώς ο κύριος Στίγκας, ο  όποιος δεν έχει αντιληφθεί ότι μόνο τυπικά είναι και όχι ουσιαστικά πρόεδρος του κόμματος, επιχειρεί να απαγκιστρωθεί από τον Κασιδιάρη και να διαμορφώσει την δική του αυτόνομη πορεία. Αλλά δεν τον αφήνουν οι βουλευτές του που τον «άδειασαν».

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών αποκήρυξε το πρόεδρο τους. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά της Βουλής. Και αυτό αποδεικνύει εμπράκτως ότι ουσιαστικά ο κύριος Στίγκας είναι «αχυράνθρωπος»  του Κασιδιάρη κι όχι πραγματικός αρχηγός του και δεν ελέγχει το ίδιο το κόμμα του. Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν όταν υποκαθίσταται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών από παράλληλες και σκοτεινές υπόγειες διαδρομές στο χώρο των άκρων.

Δε γνωρίζω τι θα συμβεί μέχρι τέλους. Αλλά είναι σαφές ότι ο έγκλειστος στις φυλακές φιλοναζιστής Κασιδιάρης δεν λέει να το βάλει κάτω και θα συνεχίζει να προκαλεί το δημοκρατικό συναίσθημα των ελλήνων πολιτών. Και με την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων,  θα το επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά. Αποτέλεσμα πολύ να μιλούν ήδη για πρόκληση εκ μέρους του εναντίον των δημοκρατικών θεσμών.

Προσωπικά δεν φοβάμαι ότι ο κύριος Κασιδιάρης κι οι ομοϊδεάτες του αποτελούν σοβαρή απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατανοώ ότι στα μάτια ορισμένων, ίδίως νέων ανθρώπων, που αισθάνονται «αντισυστημικοί», μπορεί ο εγκλεισμός την φυλακή του να τον έχει, κακώς, ηρωοποιήσει. Αλλά στην πράξη, κακά τα ψέματα, δεν απειλείται η δημοκρατία από τους Κασιδιάρηδες. Η δημοκρατία μας μετά το 1974 παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που αντιμετώπισε, είναι ισχυρή. Και θα παραμείνει ισχυρή γιατί αυτή είναι η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων. Φαινόμενα απεχθή κι αποτρόπαια σαν της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη, κατά τη γνώμη μου, δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές απαγορεύσεις αλλά με πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα που αναδεικνύει το αδιέξοδο τους. Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν έχουν ερείσματα στην ελληνική κοινωνία.

Είναι χρέος μας να αναδείξουμε την ύπουλη αλλά αδύναμη ταυτόχρονα, δήθεν εναλλακτική τους πρόταση. Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να τους απομονώσει με επιχειρήματα και με πολιτικό ιδεολογικό αγώνα. Όχι με απαγορεύσεις και χαρακτηρισμούς

Facebook Comments