Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος προχώρησε η Fitch Solutions, έπειτα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τρίμηνου, εκτιμώντας πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 2,1%, από μόλις 0,9% που ανέμενε πριν.

Παράλληλα, μειώνει σημαντικά την εκτίμησή της για το 2024, βλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,2% από 2,1% πριν λόγω της υψηλότερης βάσης του 2023.

Όπως επισημαίνει η Fitch Solutions, ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων η οποία ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, συμβάλλοντας κατά 1,3% στο ΑΕΠ φέτος και κατά 1,2% το 2024, υποστηριζόμενη από τη μείωση της ανεργίας, τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την επέκταση της κρατικής στήριξης. Ωστόσο, το σκηνικό αδύναμης εξωτερικής ζήτησης και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης θα δημιουργήσουν αντίθετους ανέμους για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα τρίμηνα.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος μετά από ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο. Η οποία και οφείλεται στον ισχυρό σχηματισμό ακαθάριστου κεφαλαίου (+3,2% σε τριμηνιαία βάση), ενώ η εγχώρια κατανάλωση αποδείχθηκε επίσης σημαντικά πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως (+0,9%). Έτσι, η Fitch Solutions έχουμε υιοθετήσει μια πιο αισιόδοξη άποψη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2024 από 2,1% σε 1,2%, λόγω της υψηλότερης βάσης το 2023 καθώς και μετά τις πτωτικές αναθεωρήσεις των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης για το 2024.

Η Fitch Solutions εκτιμά ότι, βραχυπρόθεσμα, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ελλάδα, συνεισφέροντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2023 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Μετά την ανθεκτική ζήτηση το α’ εξάμηνο, αναμένει περαιτέρω εξασθένηση των αντίξοων “ανέμων” στο β’ εξάμηνο και στις αρχές του 2024.

Η ισχύς της κατανάλωσης (η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση στο εξάμηνο) υποστηρίχθηκε, κατά την άποψή της, από τα συνεχιζόμενα κέρδη στην απασχόληση, καθώς και από την απότομη μείωση του πληθωρισμού από το 12,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022 στο 3,5% τον Αύγουστο, μια τάση που αναμένει ότι θα συνεχιστεί. Το ποσοστό ανεργίας διατήρησε την καθοδική του τάση (έχει μειωθεί από 28,2% τον Ιούλιο του 2013 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023) και η απασχόληση συνέχισε να σημειώνει κέρδη, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2022.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ειδικότερα, προβλέπει ότι στο τέλος του 2023 θα διαμορφωθεί στο 4,2% σε ετήσια βάση και στο 2,1% το 2024, ενώ προβλέπει το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 11,2% το 2023 και στο 7,8% το 2024. Αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών και θα στηρίξουν την κατανάλωση το 2024, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να έχει σημειώσει επίσης αξιοσημείωτα κέρδη τους τελευταίους μήνες. Ως αποτέλεσμα, η Fitch Solutions αναμένει ότι η πρόσφατη μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων θα αρχίσει να αντιστρέφεται, ιδιαίτερα καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments