Ο μεγάλος σοφιστής της αρχαιότητας Πρωταγόρας, στον ομώνυμο διάλογο του Πλάτωνος, αναφέρει έναν μύθο ιδιαίτερα διδακτικό και για την εποχή μας.
Ότι όταν ο Ζευς, ο βασιλεύς των θεών, αποφάσισε να κατανείμει τις διάφορες τέχνες στους ανθρώπους, διέταξε τον αγγελιαφόρο των θεών Ερμή να δώσει σε όλους τους ανθρώπους εξίσου, μόνο την πολιτική τέχνη, γιατί όλοι έπρεπε να την διαθέτουν για να μπορούν να συγκροτούν εύρυθμες και δίκαιες κοινωνίες. Πολύ φοβάμαι ότι ο Ερμής απέτυχε στην αποστολή του. Πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα φαίνεται πως αγνοούν ότι η πολιτική τέχνη που απαρτίζεται από την Αιδώ, δηλαδή από την υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά, που εμπεριέχει και την ντροπή, και την Δίκη, δηλαδή την ανάγκη για δίκαιη κι εύρυθμη κι ειρηνική συγκατοίκηση των ανθρώπων σε κοινότητες, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και του κράτους μας. Και γι’ αυτό συμπεριφέρονται ανεύθυνα κι απερίσκεπτα, υπονομεύοντας με τον άκρατο λαϊκισμό τους την ίδια την ομαλή λειτουργία και της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος.
Τις Σκέψεις αυτές έκανα βλέποντας τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στην Βουλή της αντίδρασης πολλών υπευθύνων, θεωρητικά, ανθρώπων είτε δημοσιογράφων είτε πολιτικών είτε ακόμα κι επιστημόνων που με υπερβολή και με άκρατο λαϊκισμό προσπαθούν για ίδια οφέλη να εκμεταλλευτούν την πρωτοφανή τραγωδία στην Θεσσαλία με τις πλημμύρες. Ωσάν να είναι οι μόνοι που συγκινούνται από το Δράμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Ωσάν να είναι οι μόνοι που διακατέχονται από οδυνή για τον δικαιολογημένο πόνο, φόβο, οργή ακόμα κι αγανάκτηση, που νιώθουν οι ταλαιπωρημένοι και κατεστραμμένοι συμπολίτες μας. Τις αντιδράσεις αυτών των λαϊκιστών τις θεωρώ σε μεγάλο βαθμό υποκριτικές. Η βαθιά οδύνη για την τραγωδία βαραίνει όλους μας. Αλλά εμείς στην κυβέρνηση πρέπει να βρούμε τη δύναμη να κάνουμε οτι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να ανορθώσουμε τον Θεσσαλικό κάμπο. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιοτήτων. Κι όχι η επίτευξη κομματικών στόχων.
Έγιναν άραγε λάθη στις πυρκαγιές και μετά στις πλημμύρες. Πιθανότητα έγιναν. Ουδείς τέλειος. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ενδεχομένως και να υπάρχουν. Αλλά αυτές τις αποδίδει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός στις εκλογές, που έτσι κι αλλιώς έρχονται σε 25 μέρες. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Δεν το ξέρω. Αυτές, αν υπάρχουν, θα τις αποδώσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ουδείς άλλος.
Αυτό που ξέρω είναι πως οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κι ισχυρότερης καταιγίδας, που έπληξε ποτέ την Ελλάδα. Κι ιδίως τη Θεσσαλία. Και ναι τα αποχετευτικά έργα, που είχαν γίνει ήταν αποτελεσματικά γιατί είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα την καταιγιδα Ιανός, που είχε πάλι πλήξει την Θεσσαλία πριν από τρία χρόνια, το 2020. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταιγίδες.
Μπροστά στην νέα αυτή η φοβερή κακοκαιρία που ονομάστηκε Daniel, φυσικά δεν μπορούσε να είναι 100% αποτελεσματικά. Το σύστημα κατέρρευσε γιατί δεν είχε προβλέψει την σφοδρότητα της ιδέας καταιγίδας η οποία ήτανε 5-6 φορές μεγαλύτερη από τον Ιανό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 48ώρες στην Θεσσαλία έπεσε τόση βροχή όση πέφτει σε ολόκληρη την Ελλάδα σε δύο και δυόμισι χρόνια.
Η Θεσσαλία είναι πράγματι οδυνηρό ότι είχαμε 15 νεκρούς από τις πλημμύρες. Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμούς νεκρών. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την αξία της και τίποτα δεν είναι παραπάνω από την ανθρώπινη ζωή. Και μια ζωή κι αν χαθεί είναι πολύ. Αλλά για να καταλάβουμε το μέγεθος και την σφοδρότητα του φαινομένου αρκεί να συγκρίνουμε την καταστροφή που έγινε στη Θεσσαλία από τον Daniel με την καταστροφή που ίδια η κακοκαιρία που μεταφέρθηκε στη Λιβύη, μια χώρα χωρίς υποδομές και χωρίς καμία κρατική υπόσταση βλέπουμε εκεί πόσο μεγάλη ήταν κι ανείπωτη η τραγωδία ήταν με τους χιλιάδες νεκρούς, που μπορεί να φτάσουν τις 20000 ζωές. Εδώ η καταστροφή ήταν πράγματι μεγάλη. Αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε την εκατόμβη των θυμάτων, χωρίς να είναι αυτό δικαιολογία. Χρέος μας τώρα είναι να εργαστούμε σκληρά και αποτελεσματικά ως κράτος και κοινωνία, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε την ζημιές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να ενισχύσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν όχι μόνο στην Θεσσαλία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά δεν θα κριθούμε μόνον ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ως Ελλάδα
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τραγωδία που έπληξε κυρίως την Θεσσαλία, εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρών, θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Κυρίως σε ό,τι αφορά την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης για το τρέχον έτος το 2023, κατά το οποίο πρέπει να βρεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν από την υποχρέωση μας να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έγιναν στην Θεσσαλία. Ήδη ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει αναγγείλει ότι το market pass δεν θα επεκταθεί όπως ήταν ο σχεδιασμός μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει με τα επιδόματα της προσωπικής διαφοράς καθώς και με το επίδομα Χριστουγέννων στους χαμηλοεισοδηματίες που επρόκειτο να δοθούν μέχρι τέλος του έτους και τελικά απ’ ότι φαίνεται θα δοθούν από 1ης Ιανουαρίου ούτως ώστε να εγγραφούν δημοσιονομικά στο 2024.
Facebook Comments