Ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, τα οποία όμως έδειξαν την Ελλάδα λίγο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% τον Αύγουστο, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 3,4%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στη ζώνη της κοινής ισοτιμίας του ευρώ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας οριακά από το 5,3% του Ιουλίου, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης ότι δείκτης τιμών καταναλωτή είχε παραμείνει αμετάβλητος (στο 5,3%).

Στο δομικό μέρος του δείκτη, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, η αναθεωρημένη μέτρηση της Eurostat της επιβεβαίωσε την προκαταρκτική.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 5,3% ετησίως τον Αύγουστος, επιβραδύνοντας από το 5,5% του Ιουλίου.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός ΔΤΚ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από τον Ιούλιο κατά 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση για 0,6%. Ο δομικός ΔΤΚ επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε κατά 0,3%, όσο είχε εκτιμηθεί και προηγουμένως.

Facebook Comments