Η JP Morgan δηλώνει “ταύρος” για τις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την overweight στάση που διατηρούσε και προχωρά σε νέα αύξηση των τιμών-στόχων.

Ειδικότερα, βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 55% σε μέσο όρο, με την τιμή στόχο για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν.

Όπως τονίζει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να δείχνουν ελκυστικές με δείκτη P/E στο 4,5x – 5,5x για το 2024 και δείκτη λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,45x – 0,7x, κάτι που σημαίνει ότι κινούνται με discount της τάξης του 30% και του 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και 30% και 50% έναντι των τραπεζών της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), σε όρους P/E και P/TBV, αντίστοιχα.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει επιβράδυνση του κύκλου κερδοφορίας που οδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), καθώς το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί και τα επιτόκια να ομαλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025. Τη ίδια στιγμή, εκτιμά πως οι προσδοκίες της συναίνεσης εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν επαρκώς την πορεία των εσόδων για τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη το μομέντουμ αύξησης των δανείων που υπερβαίνει την τάση, τους χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις (LDR), την ισχυρή βάση καταθέσεων λιανικής, καθώς και τον περιορισμένο ανταγωνισμό στα περιθώρια.

Πλησιάζει η κορύφωση των ΝΙΙ, αλλά οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι χαμηλές
Οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει η JP Morgan, κατέγραψαν αύξηση 59% στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, χάρη στην ταχείας μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (η μετακύλιση στα δανειακά χαρτοφυλάκια ήταν στο 70% – 80%) και την περιορισμένη ανατιμολόγηση των υποχρεώσεων (beta καταθέσεων στο 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος των αναβαθμίσεων της συναίνεσης για τα EPS στο 65%- 30% για το 2023- 2024. Ο κύκλος της κερδοφορίας με “οδηγό” τα καθαρά έσοδα από τόκους πιθανότατα θα αρχίζει να επιβραδύνεται στη συνέχεια (η JP Morgan εκτιμά πως τα NII για το 2024-2025 θα σημειώσουν αύξηση 0% και 5% αντίστοιχα), αλλά οι προσδοκίες της συναίνεσης εξακολουθούν να κινούνται αρκετά χαμηλά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά δομή του κλάδου.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση δανείων περίπου 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% του συνόλου των δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ ανακοίνωσαν επίσης μια one-off δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ προς πολίτες που έχουν πληγεί στην περιοχή. Κατά την JPM ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, η αυξάνει την εκτίμησή της για το κόστος κινδύνου (CoR) για το 2023-2025 στις 80 μονάδες βάσης σε μέσο όρο έναντι 60 μ.β περίπου σύμφωνα με το μέσο guidance των διοικήσεων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments