Βλέποντας όσο το δυνατόν περισσότερο Βουλή παρακολούθησα μία ομιλία-πρότυπο από βουλευτή.

Χωρίς να είναι βγαλμένη από πολιτικάντικο λόγο του προηγούμενου αιώνα, χωρίς άναρθρες κραυγές και κατηγορίες με λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά με ουσιαστικές και σοβαρές προτάσεις.

Η ομιλία αυτή ήρθε από κυβερνητικό βουλευτή επικράτειας, τον Γιώργο Σταμάτη. Είναι ο βουλευτής που πήγε να ορκιστεί στη Βουλή με συνοδό την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και τον σκύλο-οδηγό της Μπαμπού και που ως Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχειας είχε προσπαθήσει να φέρει τους αθέατους μπροστά.

Ο Γιώργος Σταμάτης είπε όσα δεν έχει πει κανένας βουλευτής μέχρι σήμερα και μάλιστα στα πολύ σοβαρά.

Έδειξε όσα πρέπει να δούμε σε επόμενο σχετικό νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε οι δείκτες για τους δήμους να είναι εναρμονισμένοι με τους δείκτες της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής επιτροπής ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται αναλόγως και καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα ΑΜΕΑ που οι δήμοι οφείλουν να συμπεριλάβουν και να δημιουργήσουν συμπεριληπτικές πόλεις. Το ίδιο θα θέλαμε να γίνει και για τα ζώα συντροφιάς να προσθέσω σε αυτό το σημείο.

Ενδεικτικό είναι ότι ανέφερε ως παράδειγμα τον στόχο της ευρωπαϊκής επιτροπής για καταπολέμηση της αστεγίας μέχρι το 2030 και της ελληνικής κυβέρνησης με το σχέδιο δράσης μέχρι το 2028.

Εξήγησε ότι επιτέλους τα προγράμματα των δήμων πρέπει να είναι έτσι εναρμονισμένα με τους στόχους της κεντρικής κυβέρνησης.

Παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που γίνεται σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους δήμους με την επιχορήγηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Γενικά για όλες τις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού έπρεπε να υπάρχουν αυτοί οι στόχοι εξήγησε ο κ. Σταμάτης, πχ οι Ρομά των οποίων την ένταξη έχουν ως αρμοδιότητα οι δήμοι που δεν μπορεί να παραμένουν αμέτοχοι όταν η κεντρική κυβέρνηση νομοθετεί και δίνει χρήματα για τη μετεγκατάσταση τους και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Αντίστοιχα τέτοιοι στόχοι θα έπρεπε να υπάρχουν και για τα ζώα συντροφιάς να συμπληρώσω.

Δηλαδή ο συγκεκριμένος βουλευτής είπε με σοβαρές προτάσεις και πίνακες στα χέρια του όσα έχουν περάσει από το μυαλό όσων έχουμε ασχοληθεί με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να καταλάβουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ότι δεν αποτελούν τσιφλίκι τους οι δήμοι, ότι το αυτοδιοίκητο δεν είναι συνώνυμο της ασυδοσίας, ότι ο στόχος είναι κοινός, πρέπει να γίνει κοινός.

Η τραγική κατάσταση των αδέσποτων ζώων είναι ίσως αυτό που απογυμνώνει ευκολότερα τους δήμους όσο κανένα άλλο θέμα. Αποτυπώνει από άκρη σ’ άκρη την ανεπάρκεια και την προβληματική τους λειτουργία. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε ΟΤΑ πρέπει να έχουμε σοβαρούς και ικανούς ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή είναι ένα βήμα, πρέπει να γίνει το επόμενο στον δρόμο που υπέδειξε ο κ. Σταμάτης. Πάντως χωρίς να σπάσεις αβγά, ομελέτα δε γίνεται. Και τα αβγά είναι δύσκολο να τα σπάσεις γιατί (σε) λερώνουν, μυρίζουν και κάνουν θόρυβο. Δε γίνεται αλλιώς όμως.

Facebook Comments