Όπως επισημαίνει η Axia, από τα τέλη Ιουλίου, μετά από μια θεαματική επίδοση το πρώτο εξάμηνο, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει σημαντική πτώση (-20% κατά μέσο όρο).

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αδυναμίας μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια με μία κυβέρνηση υπέρ των επενδύσεων και η DBRS αναβάθμισε τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade – IG) μετά από 13 χρόνια. Ίσως η απόδοση να έχει επηρεαστεί κάπως από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις φυσικές καταστροφές, επισημαίνει η Axia.

Ωστόσο, όπως τονίζει, οι συζητήσεις που είχε η ίδια με επενδυτές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων:

α) τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII έφτασαν στο αποκορύφωμά τους και θα μειωθούν γρήγορα,

β) η συρρίκνωση στις χορηγήσεις δανείων του α΄ εξαμήνου θα επιμείνει,

γ) το κόστος κινδύνου/σχηματισμού NPEs μπορεί να αυξηθεί λόγω των φυσικών καταστροφών και υψηλότερα επιτόκια,

δ) το πλεόνασμα κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των εσόδων και

ε) οι διαθέσεις των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητς (ΤΧΣ) αποτελούν “βάρος”.

Αυτοί οι “φόβοι”, όπως τονίζει η Axia, επιβαρύνουν αρνητικά τις μετοχές των τραπεζών παρά το γεγονός ότι δεν… ευσταθούν. Ειδικότερα, η ανάλυσή της επισημαίνει ότι:

i) τα NII θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα επιτόκια της ΕΚΤ,

ii) η αύξηση των δανείων θα επιστρέψει από το δ΄ τρίμηνο και μετά, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινητοποιεί την οικονομία,

iii) το κόστος του κινδύνου παραμένει υγιές, ειδικά για τα εταιρικά ανοίγματα, και

iv) τα μερίδια του ΤΧΣ μειώνονται, πράγμα που ανοίγει την πόρτα σε μια διευρυμένη επενδυτική βάση και υψηλότερη ρευστότητα.

Η Axia επιβεβαιώνει την άποψή της ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αξία για τους μετόχους μέσω της χρήσης πλεονάζοντος κεφαλαίου με διάφορους τρόπους (εξαγορές, κοινοπραξίες, επενδύσεις fintech, ακίνητα, “ξε-κοκκίνισμα” NPEs).

Η Axia αναμένει ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα καθησυχάσουν τη βάση των επενδυτών και επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy, αν και αναπροσαρμόζει τις τιμές-στόχους. Για την Eurobank η τιμή-στόχος τίθεται στα 2,3 ευρώ από 2,4 ευρώ πριν, για την Alpha Bank διατηρείται στα 2 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα αυξάνεται στα 7,4 ευρώ από 7,2 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς αυξάνεται επίσης στα 3,7 ευρώ από 3,4 ευρώ πριν.

Παρά τη βουτιά, εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη κατά 29% από τις αρχές του έτους. Μετά την πρόσφατη διόρθωση, όπως τονίζει, τα ανοδικά περιθώρια (που κυμαίνονται μεταξύ 40%-60%) είναι πιο έντονα, καθιστώντας το σημείο εισόδου πιο ελκυστικό. Εκτός από τον βραχυπρόθεσμο καταλύτη ενόψει τις διάθεσης του ποσοστού του ΤΧΣ, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και η αποτελεσματική χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να δουν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται μέσω της αύξησης των μετοχών και της επαναξιολόγησης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments