Ποια είναι η Σεραφίνα Αβραμίδου
Γεννήθηκα στην Κυψέλη όπου και κατοικώ μέχρι σήμερα, στον ομορφότερο πεζόδρομο, τη Φωκίωνος Νέγρη. Η καταγωγή μου είναι από την Κωνσταντινούπολη, από την πλευρά του πατέρα μου και από τη Νάξο, από την πλευρά της μητέρας μου. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Marketing στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και έκανα μεταπτυχιακό ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Επικοινωνία στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησα να εργάζομαι παράλληλα με τις σπουδές μου στο Κολλέγιο, πάντα σε τομείς σχετικούς με το αντικείμενο των σπουδών μου, στη διαφήμιση, το Marketing και την έρευνα αγοράς, από μικρά δημιουργικά γραφεία μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς.
Τα τελευταία χρόνια, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στα ζώα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και φυσικά, έχω συνοδοιπόρους μου σε ό,τι κάνω τα δικά μου ζωάκια, την Κλαίρη, τον Μίκυ και τη Μαστίχα, τρεις πρώην αδέσποτους σκύλους, ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη, δύσκολη και συγκινητική ιστορία.
Ποια ήταν η αιτία της ενεργής ενασχόλησής σας με την φιλοζωία;
Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι να υπάρχει πάντα ένα ζωάκι στο σπίτι και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την παρουσία τους ως μέλη της οικογένειάς μου. Από την ηλικία των 20 ετών ξεκίνησα δειλά να προσφέρω εθελοντικά βοήθεια σε όποιο ζωάκι είχε ανάγκη. Αυτό σιγά-σιγά με τραβούσε όλο και περισσότερο και όταν σε νεαρή σχετικά ηλικία έχασα τελείως αναπάντεχα τον σύζυγό μου, άλλαξε μέσα σε μία νύχτα όλη η κοσμοθεωρία μου. Αποφάσισα ότι δεν ήθελα πλέον να εργάζομαι σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος αλλά ήθελα να αφιερώσω τη ζωή μου σε κάτι που θα γέμιζε την ψυχή μου. Και αυτό ήταν η ενασχόληση με τα ζώα. Παραιτήθηκα από μία καλοπληρωμένη και με πολλές προοπτικές θέση σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία χωρίς να έχω βρει τι ακριβώς θέλω να κάνω. Έμεινα ενάμιση χρόνο άνεργη αλλά επειδή πιστεύω στο Νόμο της Έλξης και είμαι σίγουρη πως όταν θέλουμε κάτι πραγματικά τελικά το καταφέρνουμε, η επόμενη δουλειά μου ήταν στην παλαιότερη φιλοζωική οργάνωση της χώρας, την Animal Action Greece, ως Υπεύθυνη Στειρώσεων.
Και είμαι πολύ περήφανη που συνεχίζω μετά από πολλά χρόνια να είμαι μέλος, ως Υπεύθυνη Προγραμμάτων πλέον, αυτής της εξαιρετικής ομάδας ανθρώπων που παλεύουν με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο για το καλό των ζώων στην Ελλάδα.
Η Animal Action Greece στηρίζει φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές σε όλη τη χώρα, ενώ κάνει lobbying τόσο εντός Ελλάδος όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέλος του Eurogroup for Animals. Η εμπειρία που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ενασχόλησή μου με τα ζώα και μέσω της εργασίας μου αλλά και ως εθελόντρια, μου έδωσαν τα καλύτερα εφόδια για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στον πολύ απαιτητικό ρόλο της Εντεταλμένης Συμβούλου του Δήμου Αθηναίων, με ευθύνη τα ζώα, από το 2019 μέχρι τώρα.
Με αυτό μου δίνετε μια πολύ καλή ευκαιρία για την επόμενη ερώτηση. Θεωρείτε ότι η πολιτική, και στην περίπτωσή σας η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούν να συμβάλλουν στη φιλοζωία;
Φυσικά! Αυτό είναι κάτι που θεωρώ όχι μόνο δεδομένο αλλά και επιβεβλημένο. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός πως τα αδέσποτα είναι εκ του νόμου υπό την ευθύνη των δήμων, και ας κάνουν κάποιοι ότι δεν το καταλαβαίνουν, το πιο βασικό που χρειάζεται για να αλλάξει το τοπίο που αφορά στα ζώα στην χώρα μας είναι ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.
Το θεωρώ απαράδεκτο να τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης για τα ζώα άνθρωποι με μηδενική σχέση με το αντικείμενο. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βλέπω ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολλοί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως παρατάξεως, οι οποίοι προέρχονται από τον φιλοζωικό χώρο, γνωστοί για την εθελοντική τους δράση εδώ και χρόνια και όχι όψιμοι φιλόζωοι που βγάζουν μια φωτογραφία με έναν σκύλο ή μία γάτα προεκλογικά και μετά δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν μπροστά τους.
Έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το Ν.4830/2021 και την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με όλο και περισσότερους δήμους να ενεργοποιούνται με πολλούς τρόπους σε ό,τι αφορά στα ζώα. Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Και αυτό θα είχε γίνει εφικτό αν οι φιλόζωοι ήμασταν μια γροθιά. Δεν είμαστε όμως… Υπάρχουν πολλές κόντρες και μια ανάγκη να μετρήσουμε ποιος είναι περισσότερο φιλόζωος από τον άλλο, με αποτέλεσμα να είμαστε διαιρεμένοι και να μην φαίνεται η μεγάλη δύναμη που έχουμε, αφαιρώντας μας έτσι τη δύναμη της διεκδίκησης περισσότερων πραγμάτων.
Κάτι που θα ήθελα επίσης να τονίσω σχετικά με την πολιτεία, και πιο συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ώστε να ελαφρώσουν το βάρος που έχει πέσει αποκλειστικά στις πλάτες των εθελοντών. Προς Θεού, δεν θέλω να ακυρώσω την τεράστια συνεισφορά των εθελοντών στον φιλοζωικό τομέα, αφού και εγώ ως εθελόντρια προσδιορίζομαι πάνω απ’ όλα (και η θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου άμισθη είναι).
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο έντονο το εθελοντικό στοιχείο στην φιλοζωία, πολλοί δήμοι επαναπαύονται και πράττουν τα ελάχιστα. Με την εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών, μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω τα πράγματα και από τις 2 πλευρές – του αυτοδιοικητικού αλλά και του εθελοντή. Και το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι πως μόνο με αγαστή συνεργασία των δύο αυτών πλευρών μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.
Σε μια χώρα με, κατ’ εκτίμηση, 3-4 εκατομμύρια αδέσποτα, κανένας δήμος από μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Αλλά δεν είναι και δουλειά των εθελοντών να ψάχνουν να τις βρίσκουν. Η συνεργασία όμως, βασισμένη στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει και μόνο καλό να κάνει στα ζώα που θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε μας χωρίζει σε προσωπικό επίπεδο, από τη στιγμή που έχουμε ταχθεί να τα προστατεύουμε.
Θα πρότεινα σε όποιον ενδιαφέρεται, να ψάξει να δει τι έχουν καταφέρει σε έναν από τους μικρότερους δήμους της χώρας μας, στην Αντίπαρο, ένας αντιδήμαρχος, ο Αρτέμης Τριαντάφυλλος, ένα νέο, μορφωμένο παιδί με πραγματικό μεράκι και θέληση για προσφορά και μια μικρή αλλά αφοσιωμένη 1000% ομάδα εθελοντών, οι Cats of Antiparos. Για εμένα, η συνεργασία τους αποτελεί case study για τους δήμους όλης της χώρας. Τους πιο μικρούς που λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω μεγέθους και τους πιο μεγάλους, για να δουν πώς 3-4 άνθρωποι με πείσμα και πραγματική αγάπη για αυτό που κάνουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!
Στον δικό σας δήμο, το Δήμο Αθηναίων, τον οποίο υπηρετείτε 4 χρόνια τώρα, για ποια έργα είσαστε περήφανη;
Αρχικά θα πω ότι είμαι εξαιρετικά περήφανη γιατί υλοποιήσαμε στο 100% όλα όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά στον τομέα των ζώων. Θα μου επιτρέψετε να αναγνωρίσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε σε όλο αυτό η αμέριστη υποστήριξη του δημάρχου μας Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος δεν είπε ποτέ όχι, σε όποια «τρελή» ιδέα και αν του πρότεινα. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της χώρας που θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα, ήταν για δεκαετίες πολύ πίσω στο πώς αντιμετώπιζε τα ζώα.
Είμαι εξίσου περήφανη λοιπόν γιατί ξεκινήσαμε από το μηδέν, ή και πιο κάτω, και μέσα σε 4 χρόνια διαμορφώσαμε πλήρως την εικόνα της πόλης. Δημιουργήσαμε έναν πρότυπο χώρο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων, το «Καταφύγιο του Σωκράτη» όπου φιλοξενούνται περίπου 100 σκύλοι, έναν χώρο αξιοπρεπή, όμορφο και επισκέψιμο από τον κόσμο. Βγάλαμε την Αστική Πανίδα από την αφάνεια δημιουργώντας δική μας ιστοσελίδα αλλά και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο την προώθηση του έργου μας αλλά κυρίως, των ζώων μας που ψάχνουν το παντοτινό τους σπίτι. «Χτίζουμε» ένα δίκτυο με ταϊστρες, ποτίστρες και σπιτάκια για άστεγες γάτες το οποίο όλο και επεκτείνεται. Φτιάξαμε πέντε πάρκα για τους δεσποζόμενους σκύλους ώστε να εκτονώνονται και να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σύντομα.
Ξεκινήσαμε καταγραφή των γατοαποικιών στην πόλη ώστε να έχουμε μια εκτίμηση του αριθμού των άστεγων γατών αλλά και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που τις φροντίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες στειρώσεις και περιθάλψεις στο τελευταίο μας απόκτημα, το Δημοτικό μας κτηνιατρείο. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαιτέρως με όλα αυτά είναι ότι ο δήμος μας αντιμετωπίζει πλέον τα ζώα που διαβιούν εντός του ως τετράποδους δημότες, που τους αρμόζει σεβασμός και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Για ποιο λόγο να σας επιλέξουν και πάλι οι ψηφοφόροι;
Παρόλο που έχω σπουδάσει marketing, διαφήμιση και επικοινωνία δεν ήμουν ποτέ καλή στο να προωθώ τον εαυτό μου! Προτιμώ να μιλούν για εμένα τα έργα και οι πράξεις μου και επειδή πιστεύω ειλικρινά ότι κάναμε μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη, την οποία έχουν αντιληφθεί ακόμη και όσοι δημότες δεν έχουν άμεση σχέση με τα ζώα, είμαι σίγουρη πως αυτό θα αναγνωριστεί και στην κάλπη. Και γιατί όσοι με γνωρίζουν προσωπικά μπορούν να επιβεβαιώσουν πως είμαι πάντα η Σεραφίνα από την Κυψέλη που θα συντρέξει όποιον έχει ανάγκη, δίποδο ή τετράποδο.
Και τι να περιμένουμε την επόμενη πενταετία αν είσαστε και πάλι στην ίδια θέση;
Έχουμε πάρα πολλά σχέδια! Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Βάλαμε πολύ καλές βάσεις, έχουμε υπό πλήρη έλεγχο το κομμάτι που αφορά στους σκύλους και τώρα θα επικεντρωθούμε περισσότερο στις γάτες, που είναι μονίμως οι πιο παραμελημένες από τους δήμους. Όπως προείπα, ξεκίνησε η καταγραφή των γατοαποικιών ώστε να έχουμε μια εκτίμηση του αριθμού τους, θα προχωρήσουμε με οργανωμένες μαζικές στειρώσεις, θα δημιουργήσουμε δύο γατώνες για τις γατούλες που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο δρόμο, ένα παρατηρητήριο 24/7 ώστε να καταγράφονται όλες οι ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη αναφορικά με τα ζώα, θα λειτουργήσουμε όλο το τμήμα της Αστικής Πανίδας 24/7, θα εκπαιδεύσουμε μια ομάδα δημοτικών αστυνομικών ώστε να γνωρίζουν πώς να ανταποκρίνονται σε θέματα κακοποίησης ζώων, θα παρέχουμε τροφές για ζώα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου και φυσικά θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο με τα σπιτάκια/ταϊστρες/ποτίστρες, τα πάρκα σκύλων, την προώθηση των ζώων μας για υιοθεσία και την ενημέρωση/επιμόρφωση των δημοτών μας, παιδιών και ενηλίκων.
Μια ευχή για την επόμενη μέρα;
Θα πω μια φράση που με εκφράζει και που την έχει αγαπήσει και ο δήμαρχός μας και την λέει σε κάθε ευκαιρία. «Να αγαπάμε σαν σκύλοι». Γιατί αυτή η άδολη, πιστή αγάπη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο!
Facebook Comments