Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επεσήμανε το, αυτονόητο για μένα, ότι δηλαδή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ, όπως και σε κάθε ανεξάρτητο, ελεύθερο, κράτος, το δικαίωμα τους στην αυτοάμυνα μέσα στα πλαίσια που θέτει το διεθνές δίκαιο. Και επεσήμανε επιπλέον ότι η Ελλάδα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των αμάχων της Γάζας και την αποστολή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των κατοίκων της. Οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν φταίνε και δεν ευθύνονται για τις φρικαλεότητες που προκάλεσε στο Ισραήλ η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην άθλια επιχείρηση της να πλήξει τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Υπάρχει άραγε άνθρωπος ο οποίος να διαφωνεί με την τετράγωνη λογική του πρωθυπουργού; Αμφιβάλλω. Μόνο οι φανατικοί που θα ήθελαν την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ ή όσοι πιστεύουν ακόμα και στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. θα διαφωνούσαν. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες, και διατηρεί φυσικά μια στρατηγική συμμαχία τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τρέφει αρνητικά συναισθήματα προς το λαό της Παλαιστίνης. Μόνον είναι εναντίον των φρικαλεοτήτων και των τρομοκρατικών ενεργειών των φανατικών της Χαμάς και όσων κρύβονται από πίσω της.
Η χώρα μας επιπρόσθετα στρέφεται πάντα υπέρ των ειρηνευτικών προσπαθειών που γίνονται για την κατάπαυση του πυρός και την δυνατότητα στα δύο αντιμαχόμενα μέρη να βρουν τρόπο να συμβιώσουν ομαλά και με συνθήκες έντιμης και ουσιαστικής γειτνίασης. Αυτή είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα και για όλα τα κράτη που πιστεύουν στις αξίες του ανθρωπισμού, της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς και το ιρανικό ισλαμιστικό καθεστώς που κρύβεται από πίσω της, δεν το επιθυμούν. Γι’ αυτό προχώρησαν στην απίστευτης έντασης και φρίκης επίθεση εναντίον του Ισραήλ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εμποδίσουν την αναγνώριση του κράτους αυτού από την Σαουδική Αραβία.
Δυστυχώς επί του παρόντος το κατάφεραν. Και δυστυχώς υποχρέωσαν το Ισραήλ να περάσει στην αντεπίθεση, με τρόπο ο οποίος πλήττει τον παλαιστινιακό λαό και πολλούς αμάχους ανάμεσα τους και παιδιά. Για μας τους έλληνες τα παιδιά δεν είναι ούτε Παλαιστίνιοι ούτε ισραηλινοί. Είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον. Που κανείς για πολιτικά παιχνίδια δεν έχει δικαίωμα να τους αποστερήσει.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, όπως κανείς από τους αναλυτές παγκοσμίως, τι πρόκειται να επακολουθήσει. Πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση του πολέμου με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων, ιδίως της Χεζμπολάχ στον βόρειο Λίβανο και του ίδιου του Ιράν. Αν αυτό συμβεί, κάτι που απευχόμαστε, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος όχι μόνον για επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων, με τεράστια επίπτωση σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και μιας παγκόσμιας οικονομικής κι ενεργειακής κρίσης, που θα πλήξει τη διεθνή κοινότητα έντονα. Γι’ αυτό μοιραία ανησυχούμε.
Όμως κυρίως εμείς εδώ στην Ελλάδα ανησυχούμε και για δύο άλλους λόγους, που είναι πολύ σοβαροί. Για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Παλαιστίνη προς την Ελλάδα. Και για τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς η απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν να στραφεί ασυζητητί υπέρ της Χαμάς, υπονομεύει την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Ήδη η ευρωπαΐκή ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για το ενδεχόμενο μεταξύ των προσφύγων που θα έρθουν από την περιοχή της Μέσης Ανατολής να συγκαταλέγονται και ακραιφνείς φανατικοί τρομοκράτες, οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από την βιτρίνα του πρόσφυγα να προκαλέσουν μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Δύση, όπως αυτά που είδαμε στην Γαλλία και τις Βρυξέλλες προσφάτως. Κάτι που φυσικά απασχολεί, σωστά, και τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.
Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση για την ασφάλεια και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και να μην παρασύρονται από ακραίες φωνές.
Facebook Comments