Το στρες έχει γίνει μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων. Η εργασία, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι οικονομικοί φόβοι, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και αίσθηση πίεσης. Είναι σημαντικό να έχουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Προτείνουμε να εξετάσουμε πώς ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων.

Ένα από τα πιο προσιτά και αποτελεσματικά μέσα για αυτό είναι η φυσική δραστηριότητα. Το στοίχημα στην φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ψυχαγωγία, αλλά και η δυνατότητα να ενσωματώσετε τον αθλητισμό στη ζωή σας ως ένα εργαλείο για τη διαχείριση της συναισθηματικής κατάστασης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα στοιχήματα ποδοσφαίρου ως εναλλακτική ενασχόληση.

Ποια δραστηριότητα να επιλέξετε

Πριν πάτε στο γυμναστήριο ή κάνετε μια βόλτα, πρέπει να καθορίσετε τη συναισθηματική κατάστασή σας και να καταλάβετε ποιος αθλητικός αγώνας σας ταιριάζει:

  • Πρόσφατο στρες. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης είναι υψηλοί, επιλέξτε δραστηριότητες που σας βοηθούν να ηρεμήσετε. Χρήσιμα είναι το γιόγκα, η σκανδιναβική πεζοπορία, η ελαφριά τρέξιμο. Οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να είναι ομαλές και ο ρυθμός όσο το δυνατόν πιο αργός.
  • Περιοδικό στρες. Εδώ είναι κατάλληλες προπονήσεις μέτριας έντασης, όπως κολύμβηση, γυμναστική, τρέξιμο ή ποδηλασία.
  • Μετάβαση σε απαθή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να ξυπνήσετε, γι ‘αυτό επιλέξτε έντονες καρδιοασκήσεις, πυγμαχία ή τριάθλο. Επίσης, κατάλληλα είναι τα ομαδικά αθλήματα, όπως polo ή το beach βόλεϊ.

Οι χοροί επηρεάζουν θετικά την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Είναι μια πολυδιάστατη δραστηριότητα που είναι χρήσιμη σε κάθε επίπεδο στρες.

Επίδραση του αθλητισμού στο στρες

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει ενδορφίνες και σεροτονίνη, που μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Η ενεργή παραγωγή ενδορφινών οδηγεί σε μια κατάσταση ευφορίας, ενώ η σεροτονίνη οδηγεί σε βελτίωση της διάθεσης και ανακούφιση από τη νευρική ένταση. Η σεροτονίνη παράγεται ακόμη και μετά από ελαφριά πρωινή γυμναστική.

Για την καταπολέμηση του στρες δεν είναι απαραίτητο να ασκηθείτε σε σοβαρούς αθλητικούς αγώνες, αφού οι νευροδιαβιβαστές παράγονται ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γιόγκα ή πιλάτες. Οι τακτικές φυσικές ασκήσεις μειώνουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να γίνεται ήρεμος και χαλαρωμένος. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τις προπονήσεις και να μην επιδεινώνετε την κατάσταση.

Η έλλειψη κινήτρου είναι ο κύριος λόγος που πολλοί αναστέλλουν την πρακτική του αθλητισμού. Συχνά ο άνθρωπος απλώς δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να ασχοληθεί με την άσκηση. Η φυσική δραστηριότητα κατά την άνοιξη οδηγεί σπάνια στα προγραμματισμένα αποτελέσματα. Γι ‘αυτό συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους λόγους της κατάστασής  σας και να την αντιμετωπίσετε.

Facebook Comments